Evropska komisija odobrila paket pomoći u vrijednosti od 38 miliona za zemlje Balkana

Podijeli

Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija na raspolaganju će imati 38 milona eura za direktnu pomoć za nabavku respiratora, testova zaštitne opreme, te 374 miliona eura njihov društveni i ekonomski oporavak, koji će im biti na raspolaganju iz programa IPA, evropska solidarnost na djelu, kazao je izaslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

„Kao jedan od inicijatora zahtjeva za pomoć zemljama zapadnog Balkana s kolegicama i kolegama iz parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, izuzetno sam ponosan na paket pomoći u borbi protiv korona virusa koji je odobrila Evropska komisija. Pomoć odobrena zemljama zapadnog Balkana doslovno će pomoći spašavanju života, što je u ovom trenutku najvažnije. Nakon zelenog svjetla za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom to je i nova etapa u ponovnoj izgradnji vjerodostojne europske vanjske politike u našem najbližem susjedstvu“, kazao je Picula.

No, dodaje on, sada je važno da se i u samoj EU na istim solidarnim osnovama postigne dogovor o pravednoj raspodjeli tereta krize nastale pandemijom korona virusa, kroz modele zajedničkih europskih obveznica i sredstvima iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, prenosi Portal Analitika.

„Iz ove krize trebamo izaći bismo iz kao jača Unija, ujedinjeni u različitosti i solidarnosti“, poručio je Picula.