Evropske pivare strahuju za sezonu

Podijeli

Evropske pivare, velike i male, strahuju od katastrofalnog pada prihoda u mjesecima koji dolaze “Kad je napolje lijepo vrijeme, prodajete pivo”, kaže Maxime Costilhes, predsjednik francuskog udruženja pivara. Francuska je poznata po vinima, ali prodaja piva zadnjih je godina u velikom porastu.

Čak i dominantne evropske pivare već trpe udarce od toga što nema prodaje piva u barovima i restoranima, ali i zbog niza otkazanih ljetnjih festivala, koncertnih turneja i drugih događaja u toplijim mjesecima. Holandski div Haineken već bilježi dva posto pada prodaje u prvom kvartalu. “Još veći negativan uticaj očekujemo u drugom tromjesečju”, saopštili su iz fabrike.

Najveća njemačka pivara, Radeberger, upozorava da kupovanje piva u supermarketima za kućnu upotrebu ne može ni izbliza nadoknaditi narudžbe ugostitelja, prenosi Tportal.

“Pretpostavljamo da se situacija neće popraviti u predstojećim nedeljama”, poručili su iz kompanije.

Njemačke pivare bi se mogle suočiti s masovnim otpuštanjem radnika, rekao je Holger Eichele, predsjednik njemačkog saveza proizvođača piva. U martu je prodaja bila 9,4 posto niža u odnosu na istim period prošle godine.

I izvoz opada. Nijemcima su dva najveća strana tržišta, kinesko i italijansko koja zajedno konzumiraju više od pet milijuna hektolitara njemačkog piva, a obje zemlje su teško pogođene covidom-19. Pad izvoza početkom aprila iznosio je čak 58 posto. Ipak, neke njemačke pivare, poput bavarskog Volkacha, pozivaju potrošače da kupuju bezalkoholno pivo.

“Alkohol dajemo apotekama i bolnicama u regiji” kako bi proizvodile sredstva za dezinfekciju, izjavila je direktorica Caroline Dull.

Njemački zvaničnici čak razmatraju odlaganje najveće njemačke pivske ‘fešte’, minhenskog Oktoberfesta. Organizatori kažu da će o tome odluku donijeti u junu.