Šef Airbusa: Prijeti nam propast

Podijeli

Šef Airbusa objavio je svoju procjenu štete koju je toj kompaniji nanio koronavirus, piše BBC. U pismu upućenom zaposlenima, Guillaume Faury je upozorio da kompanija doslovno ‘krvari brzinom bez presedana’.

Ovaj mjesec kompanija je najavila da smanjuje proizvodnju aviona za trećinu. Naime, čitava avioindustrija značajno će se smanjiti kao posljedica Covida-19.

Faury je takođe upozorio 135.000 zaposlenih Airbusa da se moraju pripremiti za potencijalan gubitak poslova te dodao da je bez hitne reakcije opstanak kompanije u pitanju.

Airbus ove nedjelje mora podnijeti finansijski izvještaj za prvi kvartal 2020. Ti će brojevi biti u sjenci pandemije koja je globalne avionske kompanije bacila na koljena te se mnoge bore za preživljavanje jer više niko ne naručuje nove avione.

Kao odgovor na pandemiju, Airbus je već počeo da uvodi vladine mjere, 3000 radnika već radi od kuće, a proizvodnju svojih karoserija za avione smanjili su na 40 mjesečno.

Airbus ima oko 13.500 radnika u Velikoj Britaniji, a većina proizvodi avionska krila u pogonima u Broughtonu u sjevernom Walesu i u Filtonu kod Bristola.