Poslodavac plaća razliku od subvencije do pune plate

Podijeli

Država subvencijama pomaže dio određenog davanja zaposlenima u trenutno ugroženim djelatnostima, a razliku do pune plate je obavezan da plati poslodavac, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti rekla da je poslodavac dužan da uplati i razliku do punog iznosa poreza i doprinosa, prenosi Pobjeda.

– Pogram subvencija počinje da funkcioniše od sjutra, na sajtu Poreske uprave biće dostupna aplikacija za prijavu za subvencije. Na osnovu odobrenog zahtjeva, sredstva iz subvencija idu direktno na žiro-račun zaposlenog, a sredstav za pripadajuće poreze i doprinose idu na račun Poreske uprave – objacnila je Sekulić.

Subvencije prema zaposlenima u ugroženim djelatnostima, država direktno plaća zaposlenima, a a poslodavac mora da obračunava punu zaradu, na koji način će se riješiti nastale razlike.

Sekulić je kazala da težište aktivnosti u narednom periodu pada na Upravu za inspekcijske poslove.

– UIP raspolaže sa nekih 300 inspektora i dogovorena je prekompozicija unutar UIP-a kako bi mogli da pratimo poštovanje naredbi i mjera. Naš predlog je da inspektori prvo djeluju preventivno. To znači da, dok privrednici ne steknu naviku i praksu za primjenu ovih mjera, prvo idu sa izricanjem upozorenja i opomena prema privrednicima, dajući im prihvatljiv rok da isprave greške. Ukoliko u razumnom roku ne isprave grešku, onda se prelazi na izricanje kazni – rekla je ministarka ekonomije.