Montenegro Airlines za sada neće povećati cijene karata

Podijeli

Avio industrija je zbog pandemije koronavirusa pretrpjela ogromne gubitke. Mnoge avio kompanije su već bankrotirale, a one koje opstaju najavljuju veće cijene karata, jer se sa otvaranjem avio sabraćaja očekuje manji broj putnika, kako zbog situacije sa koronavirusom, tako i zbog mogućeg uvođenja fizičke distance u avionima, odnosno praznog sjedište između putnika.

Crnogorski nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines za sada ne planira da poveća cijene karata u odnosu na objavljeni tarifer po destinacijama, kažu u izjavi za CdM.

Dodaju da nastoje putnicima da omoguće što veću fleksibilnost po raznim pitanjima, prenosi CDM.

“Tako smo već početkom marta usvojili politiku fleksibilnosti promjene karata, te su omogućene izmjene bez doplate do kraja godine, kao i mogućnost zamjene karata za putničke vaučere, koji se mogu iskoristiti putnici, ili prenijeti na druga lica u periodu od godinu dana”, kažu u MA za CdM.

Hoće li se mjera distance primjenjivati u avionima, CdM je pitao Agenciju za civilno vazduhoplovstvo.

U Agenciji kažu da je mjera distanciranja jedna od onih koja je najčešće pominjana u medijima prethodnih dana, ali ova, kao i ni bilo koja druga mjera, još nije propisana.

“Imamo informacije da se pojedine značajne avio kompanije protive uvođenju tzv. praznog sjedišta, jer bi to značilo manji broj putnika u avionima i aktuelizovalo isplativost obavljanja komercijalnih letova”, tvrde u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo u izjavi za CdM.

Napominju da su u stalnom kontaktu sa relevantnim globalnim i evropskim vazduhoplovnim institucijama, Međunarodnom organizacijom civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i Agencijom Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) i prate donošenje njihovih mjera i preporuka.

“U ovom trenutku intenzivno se razmatraju potencijalna rješenja i očekujemo da u prvoj polovini maja bude izvjesno koja mjera se smatra primjerenom. Za očekivati je da mjere koje se usvoje imaju obavezujući karakter i kao takve će biti obavezne za sprovođenje od strane svih”, navode u toj agenciji.

Iz Montenegro Airlinesa poručuju da će oni, kao i uvijek, pratiti i poštovati direktive i preporuke svih relevantnih vazduhoplovnih vlasti kako u Crnoj Gori tako i u zemljama ka kojima leti.

Evropska komisija bi do sredine maja trebalo da predstavi niz pravila za bezbjedan nastavak putničkih letova nakon ukidanja vanrednih mjera, uključujući socijalno distanciranje na aerodromima i u avionima, kao i obavezne zaštitne maske za posadu i putnike.