Firme sve češće koriste cloud usluge

Podijeli

Jedan od dobitnika u korona krizi je i računarstvo u “oblaku” – cloud usluge.

Kineska internetska kompanija Alibaba je objavila da će uložiti milijardu dolara u usluge čuvanja podataka u “oblaku” tokom naredne tri godine jer je potražnja za softverom značajno porasla za vrijeme epidemije virusa. Ovo nije iznenađujuće, jer trenutno ima puno zaposlenih koji rade u kancelarijama.

Računarstvo u “oblaku” znači čuvanje i pristup podacima i programima putem interneta umjesto hard diska. To znači da zaposleni mogu pristupiti istim podacima zajedno sa kolegama bez potrebe da budu u kancelariji, prenosi Indikator.

Kompanije posebno stvaraju sopstvene mega-mozgove, koji kompaktno čuvaju i istovremeno stavljaju na raspolaganje ono što je prethodno bilo razbacano na mnogim pojedinačnim hard diskovima. Na mnogim mjestima “oblak” zamjenjuje klasični server. Pored toga, Zoom i Skype, kao rješenja za video konferencije su takođe u porastu. “Školovanje od kuće” takođe ima koristi od pružaoca “oblak” usluga jer ovo zahtijeva velike količine virtuelnog prostora za čuvanje podataka.

Prema američkom institutu za istraživanje, IT Gatner, upotreba ovakvih usluga znatno se povećala poslednjih godina, pa više od 70 posto svih IT usluga sada se pruža iz “oblaka”. Amerikanci predviđaju da će se globalno tržište “oblak” usluga popeti sa 214 milijardi dolara u 2019. godini, na 250 milijardi dolara ove godine.