Njemačka industrijska proizvodnja pala više od devet posto

Podijeli

Njemačka industrijska proizvodnja potonula je u martu 9,2 posto na mjesečnom nivou, najsnažnije od 1991. kada su se počeli prikupljati podaci, izvijestio je u četvrtak Destatis.

Oštar pad posledica je znatno smanjene potražnje za robom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Automobilski sektor, najveći njemački izvoznik i poslodavac, sa više od 800 hiljada zaposlenih prije pandemije, u martu je zabilježio pad aktivnosti od čak 31,1 posto u odnosu na februar, piše SEEbiz.

U martu, najviše je naglim padom potražnje bio pogođen izvozno-orijentisani sektor prerađivačke industrije, što se očitovalo u padu proizvodnje za 11,6 posto. Pritom je proizvodnja kapitalnih dobara pala čak 16,5 posto.

Jedina svjetla tačka bio je graditeljski sektor, s rastom aktivnosti od gotovo dva posto, pokazuju podaci o industrijskoj proizvodnji za mart.

Najnovije brojke odražavaju uticaj prekida poslovanja i mjera koje je njemačka vlada uvela sredinom marta kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa.

Poslovni čelnici u industriji očekuju da će proizvodnja u ovoj godini zbog pandemije potonuti na najniži nivo u istoriji, izvijestio je danas ekonomski institut Ifo.

Indeks koji pokazuje očekivanja proizvodnje u sljedeća tri mjeseca potonuo je u aprilu na minus 51,4 boda, s minus 21,4 boda u prethodnom mjesecu. Njegova vrijednost je niža nego u vrijeme globalne finansijske krize, saopšteno je iz instituta.

“Njemačka industrija očekuje nezapamćeni pad proizvodnje”, zaključuje institut.

Optimizam iskazuju samo proizvođači farmaceutskih proizvoda, ističe ekonomista Ifoa Klaus Wohlrabe.