12 banaka ostvarilo ukupan profit preko 13 miliona eura

Podijeli

Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju prvog kvartala ove godine zabilježilo je 12 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 13,81 milion eura.

Gubitak je zabilježila jedino Adriatic banka, a iznosio je 458 hiljada eura, prenosi Pobjeda.

Najveći profit, od 2,8 miliona eura, na kraju prvog tromjesečja zabilježila je NLB banka, za kojom slijede Erste i Podgorička, sa dobitkom od 2,14 miliona, odnosno 2,05 miliona eura.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) završila je prvi kvartal profitom od 1,65 miliona eura, dok je dobitak Addiko banke iznosio 1,55 miliona eura. Profit Hipotekarne banke na kraju marta iznosio je 1,22 miliona, Universal Capital banke 874 hiljade, a Lovćen banke 457 hiljada eura.

Prva banka Crne Gore završila je prvi kvartal profitom od 335 hiljada eura, a Komercijalna dobitkom od 331 hiljadu eura. Profit Zapad banke na kraju marta iznosio je 249 hiljada, a Ziraat banke 160 hiljada eura.

Adriatic banka, jedina koja je tromjesečje završila gubitkom, pod tim imenom posluje nakon što je sredinom januara Nova banka prodata američkom Adriatic Capital LLC-u.

Novu banku je prodao Azmont Investment, koji u Kumboru gradi luksuzni rizort Portonovi.