Hertz traži zaštitu od bankrota

Podijeli

Hertz, jedna od najvećih svjetskih kompanija za iznajmljivanje vozila, zatražila je zaštitu od bankrota nakon što je njeno poslovanje naglo palo kao rezultat pandemije Covid-19 koja je ozbiljno uticala na potražnju.

Hertz je u petak objavio da je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD-u dok restrukturira svoje dugove, prenosi Biznis Info.

Objašnjavajući odluku, Hertz je u saopštenju za javnost objavio da je “uticaj Covid-19 na potražnju za putovanjima bio iznenadan i dramatičan uzrokujući nagli pad prihoda kompanije i budućih rezervacija”, prenijela je agencija Reuters.

Iz kompanije su naglasili da su preduzeli sve mjere kako bi “prioritet bio zdravlje i sigurnost zaposlenika i kupaca”, ali da “ostaje neizvjesnost” na tržištu iznajmljivanja automobila.

Ovaj div za iznajmljivanje automobila izrazio je nadu da će mu finansijsko restrukturiranje omogućiti bolje snalaženje u nesigurnoj budućnosti međunarodnih putovanja koja su gotovo nestala nakon što su zemlje zatvorile svoje granice i uvele karantin za sve koji putuju.

Hertz je osnovan prije više od 100 godina u Chicagu.