Turističke agencije mogu da zadrže depozit od putovanja zakazanih od 1. marta

Podijeli

Turističke agencije mogu da zadrže depozit uplaćen od strane klijenata za sva putovanja koja su bila zakazana u periodu od 1. marta 2020. godine a koja su otkazana zbog globalne pandemije.

To je Vlada utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu 20. maja bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

– Turistički vaučer bi predstavljao garanciju da putnik može da izabere novi datum putovanja za isti ili neki drugi aranžman. Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu u značajnoj mjeri bi se pomoglo turističkim agencijama sa aspekta održavanja likvidnosti i ublažavanje negativnih efekata pandemije bolesti COVID-19, a s druge strane, stvorili bi se uslovi da se otkazana putovanja ipak realizuju u drugom terminu – navodi se u saopštenju Vlade, prenosi Pobjeda.

Kako su ocijenili iz Vlade, smatraju neophodnim da se drugačije uredi pružanje usluga turističkih agencija koje su u potpunosti zaustavljene za vrijeme trajanja pandemije, kako bi se sa finansijskog aspekta stvorili uslovi za što brži nastavak njihovih privrednih aktivnosti.