euro, money

Subvencija je pomoć za isplatu zarada zaposlenim

Podijeli

Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima. Dakle, radi se o subvencionisanju dijela zarade zaposlenih i pripadajućih poreza i doprinosa, koje se isplaćuju direktno na žiro račun zaposlenog u poslovnim bankama, odnosno na prelazni račun Poreske uprave, kazali su za Dan iz Ministarstva ekonomije.

– Dakle, ne radi se o dodatku na platu, već o pomoći države privrednim društvima da isplate zarade svojim zaposlenim u periodu epidemije. Obaveza poslodavca je da obezbijedi razliku u zaradi – saopštili su Danu iz Ministarstva ekonomije, prenosi Pobjeda.

Na pitanje da li su u praksi naišli na primjere gdje poslodavci traže subvencije, a kasnije iznos koji dobiju od države, daju radnicima, odnosno dodaju ga na punu platu, odgovorili su da nemaju informaciju da li su, i u kojem broju, poslodavci isplatili punu platu s pripadajućim porezima i doprinosima svojim zaposlenima, a subvenciju tretirali kao dodatak na platu zapos lenima za taj obračunski period.

– To je pravo svakog poslodavca, naravno, ukoliko je u ovoj situaciji u mogućnosti da bez podrške države obezbijedi isplatu zarada u punom iznosu – odgovorili su iz resora na čijem je čelu Dragica Sekulić.

Na pitanje da li su imali primjera gdje zaposleni primaju samo 111 ili 222 eura od Vlade, a ne dobijaju ništa od poslodavca, odgovorili su da je programom precizno definisano da iznos razlike do pune bruto zarade zaposlenog obezbjeđuje poslodavac.

– Nemamo informaciju da je bilo ovakvih slučajeva, kakve navodite u svom pitanju, ali je isplata razlike iznosa pune plate i iznosa primljene subvencije zakonska i ugovorna obaveza poslodavca prema zaposlenom i on je dužan da je ispuni u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu, bez obzira na to da li je ili nije korisnik subvencije na osnovu ovog programa – poručili su iz Ministarstva ekonomije.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada kontroliše način na koji se u praksi koristi iznos subvencije, istakli su da se u praksi subvencija isplaćuje na žiro račun zaposlenog i predstavlja njegovu zaradu (ili dio zarade) kojom raspolaže bez ograničenja, a pripadajući porezi i doprinosi se uplaćuju Poreskoj upravi.

– Programom je jedino predviđeno da sredstva koja država isplaćuje kroz utvrđene mjere za podršku privredi ne mogu biti predmet prinudne naplate – zaključili su iz Ministarstva ekonomije.

Država je drugim paketom ekonomskih mjera predvidjela subvencije za zatvorene i ugrožene djelatnosti. Zatvorene su dobile subvencije u iznosu od minimalne bruto zarade, odnosno 365 eura ukupno, od čega se 222 eura odnose na neto platu. Ugrožene djelatnosti imaju pravo na subvenciju u iznosu od 50 odsto bruto zarade, od čega ce 111 eura odnosi na neto platu radnika.