Novi standard za otpad stupa na snagu 1. januara 2022. godine

Podijeli

Koliko košta odlaganje otpada? Kratak odgovor je: sve više i više. Za industriju koja intenzivno troši, otpad je jedan od glavnih operativnih troškova. Dovoljno razloga da se promijeni perspektiva, da se korijen problema riješi i da se smeće više ne vidi kao otpad, već kao prilika.

Ako se ne odlaže pravilno, otpad može imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Kada se smeće spaljuje ili odlaže na otpad, resursi i materijali koje on sadrži gube se za buduću upotrebu, što ubrzava njegovu eksploataciju, prenosi portal dqs-cfs.com.

Prema tome, otpad nije problem samo za naše društvo, već i za kompanije.

Kada je u pitanju izvještavanje o održivosti, mnogi slijede standarde GRI-Globalne inicijative za izvještavanje. Osnova izvještavanja je skup modularnih, međusobno povezanih standarda izvještavanja, koji se sastoje od tri opšta standarda i 34 specifična standarda. Jedna od tih tema je OTPAD.

Otpad može nastati iz aktivnosti samih preduzeća, na primjer, u proizvodnji proizvoda i pružanju usluga. Kompanije koje su prepoznale otpad kao ključno pitanje, moraju prijaviti i upravljati njihovim učincima povezanih sa otpadom kada prijavljuju u skladu sa GRI standardima.

Standard za otpad 2020 je razvijen u tu svrhu. To je prvo globalno primjenljivo sredstvo za organizacije koje mogu da izvještavaju i prenose svoje uticaje na otpad. Standard o otpadu uvodi jači odnos između materijala i otpada, kako bi se izvještačima pomoglo u prepoznavanju i upravljanju njihovim postupcima vezanim za otpad i uticajima širom njihovog lanca vrijednosti. Uključujući ažurirane koncepte objelodanjivanja, cirkularnosti i sprečavanja otpada GRI 306: Otpad odražava najbolje globalne prakse upravljanja otpadom.

Koristeći standard, kompanije mogu razumjeti i javno izvjestiti o tome kako nabavka, dizajn i upotreba materijala dovode do uticaja na otpad; mogu dati sveobuhvatan uvid u količinu i kvalitet otpada – uključujući njegove uzroke, gdje se stvara i kako se upravlja uticajima; mogu da prepoznaju i izvjeste o mogućnostima i akcijama za cirkularnost i sprečavanje otpada; mogu da procijene i preuzmu odgovornost za otpad koji nastaje u lancu vrijdnosti (upstream i down stream) i uzvodno i nizvodno.

Standard za otpad stupa na snagu 1. januara 2022.godine