Radunović: Treći paket mjera još nije gotov, pripremaju se krediti sa niskom kamatom

Podijeli

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče da treći paket mjera podrške još nije gotov, ali da je osmišljen odnos sa komercijalnim bankama koji bi obezbijedio kredite privredi po niskoj kamati, dobroj ročnosti i grejs periodom.

– Očekujemo da potpišemo sporazum po kojem bi banke obezbijedile minimum onoliko sredstava koliko im usmjerimo depozita beskamatno, uz istu ročnost koju mi obezbjeđujemo. Prema privredi bi izašli sa kreditnom podrškom od 40 miliona sa kamatom koju moramo dogovoriti, a dogovorićemo i oblasti koje treba da favorizujemo – objasnio je Radunović na sjednici skupštinskog odbora za ekonomiju.

Odbor je podržao prijedlog rebalansa budžeta i odluke o zaduživanju. Rebalans je projektovan na 2,64 milijarde što je za 62,44 miliona niže u odnosu na budžet, izvorni prihodi budžeta, u odnosu na prvobitno planirane, umanjeni su za 349,37 miliona, odnosno za 17 odsto, izdaci budžeta umanjeni su za 63,4 miliona, nivo deficita iznosi 335,68 miliona i veći je za 285,9 miliona, nedostajuća sredstva iznose 877,49 miliona i povećana su za 286,93 miliona, odnosno 49 odsto, očekuje se da će javni dug na kraju 2020. iznositi 3,798 milijardi, odnosno 82,5 odsto BDP-a.

Radunović je kazao da će sve biti transparentno i da nema toga ko bi se usudio da ovakve dogovore sprovodi neposredno i pojedinačno sa bankom. Dodao je da će biti dogovoren sporazum, a da će nad svim punu kontrolu imati CBCG.

Ministar je podsjetio da se očekuje veliki pad prihoda i ocijenio da je potrebna homogenizacija, kao i u slučaju pandemije i da se blagovremeno donose odluke, u realnom vremenu rješavaju problemi i prenose informacije.