Slovenački sud smanjio kaznu Agrokoru na milion eura

Podijeli

Viši sud u Ljubljani smanjio je, sa 53,5 miliona na samo jedan milion eura, kaznu Agrokoru, javljaju slovenački mediji.

Time je otvorena mogućnost deblokade zaplijenjenih dionica Agrokora u Mercatoru te prenos tog trgovačkog lanca na novu grupu Fortenova, prenosi Al Jazeera.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupovine manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao kaznu od 53,5 miliona eura te za osiguranje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u trgovačkom lancu Mercator.

Na odluku AVK-a o kazni od 53,5 miliona eura koja je dovela do zaplene njegovih dionica u Mercatoru, Agrokor se žalio na viši sud, koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan platiti “samo” milion eura, piše Dnevnik iz neslužbenih izvora.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe, te ako Agrokor prihvati presudu i plati jedan milion eura stvorili bi se uslovi za prenos Mercatora na Fortenovu.

“Ako Agrokor pristane da plati kaznu, moći će istovremeno da raspolagaže deonicama Merkatora. Time bi bila otklonjena i jedna od prepreka za prenos vlasništva Mercatorovih dionica sa financijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su sa izuzetkom Mercatora već prenesene sve solventne firme Agrokora”.

Za realizaciju tog prenosa, kako se navodi, potrebno je još i dopuštenje Evropske komisije, te saglasnost svih 56 Mercatorovih banaka-povjerilaca, od kojih je velika većina na to već pristala.

Direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško, izjavio je nakon susreta sa Mercatorovim slovenačkim dobavljačima da bi brzi prenos Mercatora na Fortenovu bio u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenačkog poslovnog okruženja u cjelini.