Hilton Hotels otpušta više od 20 odsto radne snage

Podijeli

Hilton Hotels otpušta 2.100 zaposlenih što je otprilike 22 posto korporativne radne snage, jer trajni efekti koronavirusa i dalje smanjuju potražnju za putovanjem i hotelskim uslugama.

Lanac hotela takođe produžava postojeće odustvo s posla za značajan dio osoblja za dodatnih 90 dana. Hilton je prva odsustva zajedno sa privremenim smanjenjem plata rukovodiocima najavio krajem marta, prenosi CNN.

“Nikada se u 101-godišnjoj istoriji Hiltona naša industrija nije suočila sa globalnom krizom koja je zaustavila putovanja”, naveo je u saopštenju izvršni direktor Christopher Nassetta dodajući da je “devastiran” odlukom.

Covid-19 je uništio globalnu turističku industriju zatvaranjem hotela, ograničenjima putovanja i prelaska granica kao i smanjenjem broja letova. Veliki hotelski lanci bili su neke od najvećih žrtava, uključujući i Hiltonove suparnike Marriott i Hyatt.

Znak laganog oporavka

Ipak, postoje znakovi nade za spor oporavak. Industrija zabave i ugostiteljstva otvorila je u maju 2,5 miliona radnih mjesta – što je zaokret u odnosu na 7,7 miliona radnih mjesta izgubljenih u aprilu.

Agencija za analitiku STR takođe je primijetila porast popunjenosti hotela za sedmicu koja završava 6. juna.