Radionica o evropskim kriterijumima za kvalitetno stažiranje

Podijeli

Stažiranje igra ključnu ulogu za integraciju mladih na tržište rada. Oni su od suštinskog značaja za premošćavanje razlika između vještina i obrazovanja. Međutim, veliki dio stažiranja ne ispunjava svoju svrhu jer je loše izvedeno ili loše osmišljeno.

Mnoge inicijative i zakoni pojavili su se širom Evrope kako bi pružili kvalitetan okvir i garantovali profesionalni razvoj stažista. Ipak, širenje različitih okvira kvaliteta dovodi do nedostatka kredibiliteta i ometa mobilnost mladih stručnjaka jer se različiti standardi mogu primjenjivati u različitim zemljama, što otežava lako identifikovanje kvalitetnih stažiranja, piše cen.eu.

Da bi se pozabavio ovim problemom, CEN WS 95 je razvio okvir kvaliteta za stažiranje, mapiranjem i upoređivanjem zakona koji se odnose na stažiranje u državama članicama EU i identifikovanjem dobrih praksi za osiguranje kvaliteta stažiranja. Vježbe su isključene iz obima ovog rada.

Kao rezultat ovog rada, CWA 17541:2020 o „Evropskim kriterijumima za kvalitetno stažiranje“, objavljenom 3. juna 2020., definiše pojmove i koncepte koji se odnose na stažiranje, okvir kvaliteta za stažiranje, kriterijume kvaliteta i najbolju praksu.

Dokument je namijenjen širokom spektru aktera, kao što su kompanije, javni sektor i druge organizacije, pojedinci zainteresovani ili učestvuju u pripravništvu (bilo za studente ili za tek svršene studente), visokoškolske ustanove, javne organe (uključujući kvalitet agencije za osiguranje) i organizacije koje rade na kvalitetu radnog staža. Ovaj sporazum namjerava da postavi kriterijume kvaliteta i smjernice za efektivno i kvalitetno stažiranje (kako tokom obrazovanja, tako i van njega, na nacionalnom i transnacionalnom nivou), kako bi se vodile dotične strane i pojednostavio proces stažiranja za svaku vrstu strukture. On daje preporuke, a ne zahtjeve: stoga je njegov karakter dobrovoljan. Ovaj rad pokriva stažiranje unutar EQF2 (Evropski okvir kvalifikacija) nivoa 5 i iznad i ISCED3 nivoa 5 i iznad 4.

Ovaj rad je rezultat projekta SPRINT, zasnovan na Direktivi (EU) 2019/1152 Evropskog parlamenta i Saveta od 20. juna 2019. o transparentnim i predvidivim uslovima rada u Evropskoj uniji.