Apple najavio prelazak Mac računara na ARM procesore

Podijeli

Apple je tokom WWDC 2020 konferencije najavio da će Mac računari prijeći sa Intelovih procesora na svoje ARM procesore. Nakon 10 generacija mobilnih procesora kompanija će sada istu arhitekturu prebaciti i na desktope i laptope, omogućavajući im bolje performanse i energetsku učinkovitost.

Tehnologije ugrađene u Apple-ove procesore omogućiće još bolju saradnju hardvera i softvera na svim nivoima. Kompanija će razviti cijelu liniju procesora za Mac, a pošto će oni biti na istoj arhitekturi kao i mobilni uređaji, developerima će posao biti olakšan.

Prelaz na Apple-ove čipove ne bi trebao da bude problematičan, jer su sve aplikacije za koje koriste iPhone i iPad bazirane na ARM arhitekturi. Sve što će developerima trebati za izradu aplikacija za novu generaciju Mac-ova biće ugrađeno u Apple-ov Xcode. Svi Mac-ovi prikazani na današnjoj prezentaciji već sada rade na A14 generaciji procesora, a Apple-ov tranzicijski OS je već spreman. Prikazali su kako na ARM-u rade Office aplikacije, Photoshop i FinalCut Pro, koji sa prelaskom očito neće imati problema, prenosi Bug.hr.

Puni prelazak na ARM čipove očekuje se kroz razdoblje od dvije godine, a za to vrijeme Mac računari će i dalje biti isporučivani sa Intelovim procesorima.