Turska nudi turistima medicinsko osiguranje

Podijeli

S obzirom na to da je pokrivenost polise putnog osiguranja za zdravstvene slučajeve Covid-19 i dalje upitna, Turska je najavila da će pokriti troškove liječenja za odmor, kao mjeru uključenu u njen Program certifikacije sigurnog turizma koji ima za cilj potaknuti međunarodne putnike da posjete zemlju.

Program sigurnog sertifikovanja turizma službeni je sistem akreditacije koji će od 1. jula potvrditi da različite vrste turističke usluge (smještajne jedinice, restorani, kafići, barovi itd., kao i usluge prijevoza) pružaju Covid-19 sigurno okruženje. Revizijom smještaja i hrane i pića u skladu sa međunarodnim kriterijima, akreditacijske firme koje su ovlašćene za izdavanje potvrde o sigurnom turizmu provodiće higijenske i zdravstvene provjere i ocjene usklađenosti, pripremati izvještaje u vezi s njima i redovno pregledavati objekte podnositelja zahtjeva da li pružaju usluge prema kriterijima.

Program pokriva sve aspekte iskustva putovanja, od letova i aerodroma, do transfera, hotela i restorana. Od 1. jula aviokompanije, turoperatori i druga online tržišta prodavat će pakete osiguranja koji pokrivaju troškove liječenja do 7.000 eura – a putnici su ih kupili u iznosu od 15, 19 i 23 eura, prenosi Indikator.

-Razmislili smo o svim pojedinostima za naše goste koji žele imati odmor u našoj zemlji tokom epidemije. Od 1. jula kreirali smo paket zdravstvenog osiguranja koji uključuje Covid-19 za naše inostrane goste koji posjećuju našu zemlju, izjavio je turski ministar turizma i kulture za međunarodnu štampu okupljenu u Antaliji.

Sledeće zemlje su se već pridružile šemi: Crna Gora, Engleska, Irska, Albanija, Alžir, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bugarska, Čile, Kostarika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indonezija, Izrael, Japan, Kazahstan, Kirgistan, Kosovo, Kuvajt, Letonija, Libanon, Litvanija, Luksemburg, Malta, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Holandija, Novi Zeland, Severna Makedonija, Paragvaj, Filipini, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Tadžikistan, Ukrajina i Uzbekistan.