Tokom moratorijuma, banke obračunale 19 miliona eura kamata

Podijeli

Banke su tokom tri mjeseca moratorijuma na otplatu kredita obračunale 19 miliona EUR kamate, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na konsultativnom saslušanju u Skupštini, na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, pitao da li je neko došao da toči gorivo, a da ga ne plati.

– Mi smo izveli procjenu kamate prije njene realizacije prema Vladi na bazi prethodnih podataka, koja je iznosila 36 miliona EUR. Međutim, obračunata kamata je nešto iznad 19 miliona EUR i za građane i za kompanije – rekao je Žugić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da je blizu 64 hiljade klijenata prihvatilo takvu vrstu moratorijuma, dok je iznos blokiranih sredstava iznosio 1,32 milijarde EUR, piše agencija Mina.

Žugić je saopštio da, od početka krize, odobreni krediti za građane iznose 74 miliona EUR, kao i da je u taj proces ušlo 58 hiljada građana.

– Rekao sam ranije kada je donijeta odluka o moratorijumu da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamata. Tokom moratorijama se ne naplaćuje ništa, a obračunava se kamata i glavnica i sve se prolongira tri mjeseca – naveo je Žugić.

On je ocijenio da je moratorijum bio pravedan i da je uticao na povećanje likvidnosti građana i kompanija.

Žugić smatra da, ukoliko bi se desilo da su kamatne stope niže od tržišnih, to predstavljalo ogroman teret za ekonomiju, poreske obveznike, strane investitore i dobijanje kredita stranih međunaordnih institucija.

On je naveo da su banke imale pad profita za prvih pet mjeseci od preko 36 odsto.