Propala druga prodaja imovine fabrike vode Lipovo

Podijeli

Stečajni upravnik nekadašnje fabrike vode Lipovo Dragan Milić kazao je za Pobjedu da će preostalu imovinu ove fabrike ponovo pokušati da proda u septembru po nižoj cijeni, imajući u vidu da, ni na drugi poziv za prodaju vozila, nije bilo zainteresovanih.

Od imovine ove kompanije, koja je bila u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, ostalo je sedam vozila i tri viljuškara koje je Milić nudio za 47,4 hiljade eura. Ostala, vrijednija imovina je godinu prije stečaja prenijeta na Atlas banku radi izmirenja dijela kredita druge Kneževićeve firme Jadranski sajam. Tako je fabrika Lipovo ostala bez opreme za proizvodnju vode, zbog čega je Poreska uprava pokrenula sudski spor tražeći da se poništi ugovor o prenosu vlasništva na opremi vrijednoj 1,7 miliona eura. Nakon uvođenja stečaja u Atlas banku postupak je prekinut, ali je Milić kazao da je podnio zahtjev da se nastavi.

Stečaj je inicirala PU zbog 431,8 hiljada eura duga, a prijavljeno je 2,3 miliona eura potraživanja. Zaposlenima se duguje oko 202 hiljade eura, dok 1,5 milion potražuju povezane kompanije. Pokušaj reorganizacije ove fabrike nije uspio, jer većina klasa povjerilaca nije prihvatila plan osnivača Atlas investa da 100 hiljada eura deponuje u Atlas banku radi ponovnog pokretanja proizvodnje, koja bi Lipovu besplatno ustupila nekadašnju opremu, ali sada na korišćenje.

Vlasnici Lipova bili su Atlas invest sa 40 odsto i kompanija Mega Gulf Investment Holding Dubai sa 60 odsto vlasništva. Računi su bili blokirani od februara 2016. godine na iznos od 396,7 hiljada eura.