Najveći broj nepravilnosti u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa

Podijeli

Kroz projekat Budi odgovoran, pokrenut 2013. godine, evidentirano je 18,62 hiljade prijava neregularnog poslovanja i izrečeno prekršajnih naloga u vrijednosti od 2,85 miliona eura.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da je najveći broj nepravilnosti kroz projekat i kampanju “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“, evidentiran u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa, i to 9,14 hiljada prijava, po osnovu kojih su izrečene kazne u iznosu od 2,12 miliona eura.

– U kategoriji rada na crno prijavljeno je 6,75 hiljada nepravilnosti, te su izrečene kazne u iznosu od 480,14 hiljada eura, dok su građani prijavili 2,35 hiljada slučajeva kršenja potrošačkih prava, s iznosom kazni od 188,9 hiljada eura – rekli su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Građani su, kako se dodaje, prijavili 384 nepravilnosti na kupalištima, a iznos kazni po tom osnovu je 51,98 hiljada eura.

– Od ukupnog broja dostavljenih prijava do sada je odgovoreno na preko 80 odsto, imajući u vidu da prijave građana imaju prioritet u postupanju inspekcijskih službi – kazali su iz PU.

Tokom šestogodišnje realizacije projekta i kampanje Budi odgovoran obezbijeđena je podrška građana u borbi protiv sive ekonomije.

Građani prijavljuju tri vrste nepravilnosti, i to: neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava, a u realizaciju projektnih aktivnosti uključene su PU, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, prenosi Pobjeda.

– Projekat je pokazao svoj značaj i tokom pandemije zarazne bolesti Covid-19, te građani ovu komunikacionu platformu posljednjih mjeseci intenzivno koriste i za prijavljivanje nepravilnosti uočenih u vezi sa poštovanjem preventivnih mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti – naveli su iz PU.

Važan segment projekta se, kako su precizirali, odnosio na podršku projektima od opšteg društvenog značaja, te je kroz projekat u periodu od 2013. do 2016. godine obezbijeđeno finansiranje 17 projekata u vezi sa zdravstvenom i socijalnom zaštitom, ekologiju, mlade i sport, u ukupnom iznosu od 833,55 hiljada eura.

– Imajući u vidu da je projekat okupio predstavnike akademske zajednice, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao i društvenu zajednicu, značaj istog za uključivanje građana u kreiranje javnih politika i jačanje transparentosti u postupanju državnih institucija prepoznat je na međunarodnom nivou, te su projektu dodijelila priznanja asocijacije koje promovišu partnerstva otvorenih vlada u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Beču – zaključili su iz PU.