Microsoft i Google udružuju snage da se omogući više web aplikacija za Play Store

Podijeli

Microsoftova podrška za Android se proširuje i izvan domena izvornih aplikacija i uređaja kao što je Surface Duo. Thurrot izvještava da Microsoft sarađuje sa Google-om na tome da omogući veći broj kvalitetnijih web aplikacija za Android uređaje preko Play Store-a.

Aplikacije kreirane Microsoftovom PWABuilder alatkom će koristiti Google Bubblewrap metode i biblioteke kako bi se iskoristile prednosti novih funkcija, uključujući novi standard za veb prečice, “dublja” push obavještenja i prilagođavanje vizuelnih elemenata. Jednostavno rečeno, veb aplikacije bi trebalo da pružaju komotniji osećaj upotrebe na mobilnim uređajima.

Očekuje se da će proteći izvjesno vrijeme dok aplikacije ne počnu da implementiraju nove funkcije. Ipak, ovo će omogućiti da veliki broj kvalitetnih aplikacija stigne na korisnikov telefon.

Inicijativa, koju sprovode Microsoft i Google kreatorima će pružiti više razloga da koriste Microsoftov set alatki, dok će Google dobiti veći broj developera koji kreiraju veb aplikacije za Android ekosistem, umjesto da ljude samo usmjeravaju ka generičkim aplikacijama u okviru browsera.