EBRD uložila u Srbiju 279 miliona eura

Podijeli

EBRD je objavila danas da je u prvoj polovini godine u nove projekte u Srbiji uložila rekordnih 279 miliona eura, kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije.

To je više nego dvostruko uloženi iznos u prvoj polovini 2019 godine kada je Evropska banka za obnovu i razvoj uložila 130 miliona eura, navedeno je u saopštenju.

EBRD je, kako je precizirano, uvećala iznos finansiranja za ključne banke namjenjen za podršku malim i srednjim preduzećima koja su pogodjena korona virusom, stavljajući na raspolaganje kredite preko srpskih članica bankarskih grupacija Banka inteze, Erste banke, Eurobanke, Prokredit banke i Unikredit banke.

Kako je navedeno, ukupan iznos investicija EBRD je naglo porastao, dostigavši rekordno visok nivo u prvoj polovini godine godine, jer je banka brzo reagovala na potrebe ekonomija u razvoju, koje se bore sa uticajem korona virusa, prenosi B92.

U zemljama, u kojima EBRD djeluje, finansiranje je poraslo na nešto više od pet milijardi eera u prvih šest mjeseci ove godine, dok je prethodni rekord za prvo polugodište od 3,9 milijardi eura postignut u 2016. godini.

Iz EBRD su podsjetili da ulažu u promociju održivog i inkluzivnog razvoja privatnog sektora u 38 ekonomija u razvoju od Estonije preko Egipta i Maroka do Mongolije. Ekonomski uticaj pandemije korona virusa na regione EBRD je ocijenio kao ozbiljan i banka je upozorila u svojoj najnovijoj projekciji za maj na “neizvesnost bez presedana”.

EBRD je u martu predstavila i svoj Paket solidarnosti za koronavirus – niz mjera koje su uvedene da bi se zadovoljile hitne potrebe regiona, uz istovremenu pripremu za snažan oporavak nakon završetka pandemije.