Plastika izlazi iz upotrebe: Stižu ekološke kartice

Podijeli

Mastercard pokreće održivi kartični program kako bi svoje izdavače kartica prebacio na zelenije alternative poput reciklirane, biorazgradive i oceanske plastike.

Godišnje se proizvede oko šest milijardi platnih kartica – većina ih je napravljena od nebiorazgradive plastike poput PVC-a (polivinilklorida). Zamijenjene svake 3-4 godine, te kartice zajedno doprinose oko 5,7 miliona tona viška plastike na odlagalištima širom svijeta.

Mastercard je pokrenuo Green Payments Partnership (GPP) 2018. godine kako bi se pomoglo industriji plaćanja da smanji svoje oslanjanje na upotrebu PVC plastike u proizvodnji kartica, prenosi Indikator.ba.

– Naš je cilj jednostavan: želimo pomoći bankama da ponude potrošačima više ekoloških kartica, i poduzimamo konkretne korake kako bismo postigli tu promjenu, kaže Ajay Bhalla, predsjednik firme Cyber ​​& Intelligence, Mastercard. – Na ovaj način svima koristi – to je bolje za okolinu, bolje za poslovanje i zadovoljava potrebe potrošača.

Već više od 60 finansijskih institucija – uključujući banke s višim slojem kapitala kao što su DBS, Santander i Crédit Agricole – treba početi izdavati kartice sa odobrenim materijalima.

– Zadovoljstvo nam je što sarađujemo s Mastercard-om na ovoj važnoj inicijativi za zaštitu okoline novom DBS Eco Card, prvom kreditnom karticom u Aziji izrađenom od pollaktične kiseline – obnovljivog i biorazgradivog polimernog materijala koji tokom spaljivanja ne emitira otrovne plinove, kaže LIME LIM Him Chuan, generalni direktor DBS banke (Tajvan).

– S obzirom da su DBS i Mastercard usredotočeni na održivost, ova kartica naglašava našu posvećenost zaštiti okoliša kao putu za svakoga.

Da bi pomogao daljnjim naporima, Mastercard je stvorio direktorij održivih kartičnih materijala, uključujući podatke o tome gdje su im izvori, kako bi pomogao bankama i drugim izdavateljima kartica da izvrše tranziciju.