Crna Gora uskoro otvara granice za ruske turiste?

Podijeli

Ministarstvo turizma uputiće tokom ove nedjelje predlog Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti NKT da se omogući dolazak ruskih turista u Crnu Goru.

Prema saznanjima portala CdM MORT usljed poboljšanja i stabilizacije epidemiološke situacije priprema ovaj predlog. Ranije je otvaranje granica za turiste iz Rusije zahtijevala turistička privreda. NKT bi eventualno takvu odluku donio u okviru mjera za ublažavanje posljedica COVID 19, posebno u oblasti turizma, koji je najviše pogođen pandemijom koronavirusa.

Mediji su ranije izvijestili da postoji veliko interesovanje ruskih građana za ljetovanje u Crnoj Gori, o čemu su svjedočili brojni pozivi turističkim agencijama i raspitivanje o datumu otvaranja granica.

Crna Gora je početkom jula otvorila granice za turiste iz Ukrajine i Bjelorusije. Turisti iz tih zemalja su u Crnu Goru doputovali sa negativnim PCR testom, čime su ispoštovane sve sanitarne procedure u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Prema podacima MONSTAT-a u Crnoj Gori u individualnom smještaju u 2019. godini, ostvareno je 1.352.028 dolazaka turista, dok je broj ostvarenih noćenja bio 9.775.133.

Od toga su 99,6 odsto noćenja ostvarili strani turisti.

Ubjedljivo na prvom mjestu su Rusi (29,1 odsto), zatim državljani Srbije – 25,3 odsto, Bosne i Hercegovine – 10,6 odsto, Kosova – 6,9 odsto, Ukrajine – 3,8 odsto, Njemačke – 3,2 odsto, Poljske -2,1 odsto.