Google kupio dionice ADT-a u iznosu od 450 miliona dolara

Podijeli

Kompanija Google će kupiti za 450 miliona dolara 6,6 odsto vlasničkog udjela u američkom preduzeću ADT koje se bavi kućnim sigurnosnim sistemima, javlja Rojters.

Ovaj sporazum će, dodaje se, omogućiti Google-u da uz pomoć ADT-ovih tehnoloških stručnjaka unaprijedi svoje Nest kućne bezbjednosne uređaje.

Nakon objave ove vijesti, vrijednost akcija ADT-a se gotovo udvostručila na 17 dolara na trgovanju prije današnjeg zvaničnog otvaranja Njjujorške berze, što je ujedno i prvi put da je premašila nivo od 14 dolara na kom je bila prilikom berzanskog debija (IPO) kompanije 2018. godine.

Dvije kompanije će raditi na integrisanju Google Nest “smart home” uređaja, kao što su kamere i mini displeji, u ADT-ove instalacije, servise i mreže za profesionalni nadzor.

ADT će ove godine početi da povezuje popularne uređaje kao što su Google Home Mini, Nest Termostat i Nest WiFi sa svojim kontrolnim centrom, a od 2021. će krenuti i sa povezivanjem drugih Google-ovih gedžeta, rekao je za Rojters generalni direktor ADT-a DŽim DeVres.

Google će kupiti 54,7 miliona novoemitovanih akcija ADT-a za 8,22 dolara po akciji B klase, koja ne nosi pravo glasa, saopštila je u podnesku na Volstritu kompanija sa sjedištem u Boka Ratonu, Florida. Iza ADT-a stoji privatni investicioni fond Apolo Global Menadžment koji posjeduje 83,5 odsto ove kompanije, pokazuju podaci Refinitiva.

Google i ADT će izdvojiti ponaosob još po 150 miliona dolara za zajednički marketing, razvoj proizvoda, tehnologije i obuku zaposlenih, saopšteno je iz ADT-a.