Rezervacije iz Rusije počele da stižu

Podijeli

Nakon jučerašnje odluke NKT da otvori granice prema Rusiji i Azerbejdžanu, prve rezervacije turista za avgust, septembar i oktobar počele su da stižu čak tokom noći, kazali su Pobjedi turistički poslenici koji pozdravljaju ovu odluku. Oni jedino zamjeraju što prije 15-ak dana to nije urađeno, ali i dodaju da nikad nije kasno. Vjeruju da će vlasti Rusije dozvoliti letove ka Crnoj Gori, nakon čega očekuju dolazak turista i značajno povećanje prometa.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić kaže da bi omogućavanje dolazaka turistima iz Rusije i Azerbejdžana, uz skoro uspostavljanje avio-saobraćaja, moglo pokrenuti turistički promet sa tih tržišta i ublažiti posljedice po turističku privredu usljed pandemije koronavirusa. Odluka o otvaranju Crne Gore prema tržištima Rusije i Azerbejdžana, smatra ona, dobra je vijest za turističku privredu.

Sigurno će Rusija kao odgovor na naše mjere dozvoliti odlazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova, čime se stvaraju pretpostavke da se uspostavi određeni turistički promet tokom avgusta i septembra. Svi znamo da je period špica sezone period kad nam dominantno dolaze gosti sa tržišta, prije svega regiona, ali i Rusije – rekla je direktorica za TVCG.

Podsjetila je na podatak iz avgusta i septembra prošle godine, kada je bilo milion, odnosno 500 hiljada noćenja turista iz Rusije. – Naše granice su otvorene, a vjerujem da će se uspostaviti uskoro saobraćaj, a onda u avgustu i septembru možemo očekivati određeni turistički promet sa tog tržišta i neko ublažavanje svih ovih posljedica – rekla je Radak-Kukavičić.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je otvaranje granica dobra vijest, nakon koje su počele da stižu prve rezervacije, ali i dodaje da je to ranije trebalo uraditi.

Odluka je donesena i to je dobro, ali da smo je 15 dana prije donijeli bila bi još bolja. Od ovog trenutka trebaće 15 do 20 dana da profunkcioniše. Jer, nemojte misliti da su sa druge strane srećni što smo mi otvorili granice. Trebaće određeni, da tako kažem, pritisak i procedure da bi poletjeli avioni prema Crnoj Gori.

Željka Radak-Kukavičić je podsjetila da je Crna Gora do 1. jula praktično bila zatvorena.

I ne samo Crna Gora, nego i EU je tada otvorila granice. Do 15. jula smo imali uspostavljen taj promet, međutim zbog neodgovornosti jednog broja građana i pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji, našli smo se na crvenim listama određenih zemalja – kazala je Radak-Kukavičić.

Broj gostiju ove godine se nikako ne može porediti sa istim periodom prošle godine.

Broj turista u Crnoj Gori u ovom momentu ne može da se poredi sa rekordnom 2019. Ove godine imamo manje od deset odsto prometa. Pred nama je obaveza i zadatak da se uspostavi turistički promet – kazala je ona i istakla da domaći gosti kombinuju odmor na moru i planini. – Kad je u pitanju sjever, tu su dominantno Žabljak i Kolašin i velika je posjeta nacionalnim parkovima.