Zdravstveni radnici među prioritetima za kupovinu stanova

Podijeli

Učetvrtoj fazi projekta ,,1000 plus” prednost sa ostalim prioritetnim grupama, za kupovinu stanova, imaće crnogorski zdravstveni radnici – kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoj i turizam Marko Čenović. Kako je istakao četvrta faza projekta odvija se planiranom dinamikom i do kraja avgusta raspisaće se javni poziv za banke i ponuđače stanova, nakon kojih će se znati konačni uslovi po kojima građani mogu da riješe stambeno pitanje, piše Pobjeda.

Prioriteti

– Imajući u vidu situaciju sa pandemijom COVID19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili i koji i dalje nose zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici, nakon pažljivog razmtranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored postojećih, budu prioritetna lica u četvrtoj fazi projekta „Hiljadu plus“ – kazao je Čanović i dodao da će se detaljni uslovi o učešću prioriteta biti definisani kroz Javni poziv za građane.

– Stvorili su se formalni uslovi za dalju realizaciju projekta kroz nastavak saradnje sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Takođe, potpisan je i ugovor sa Procon-om („Project-Consulting“ d.o.o), Jedinicom za implementaciju projekta. Ono što je sigurno za sad, jeste da će uslovi biti ili isti kao u prethodnoj fazi ili povoljniji, a to je kamatna stopa do 2,99 odsto, a cijena po metru kvadratnom do 1.100 eura – kazao je Čanović.

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – Projekat „Hiljadu plus“, predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu.

– Uspješna priča Projekta ,,Hiljadu plus” traje još od 2010. godine kada je otpočeta prva faza, a danas, 10 godina kasnije, radi se na realizaciji četvrte. Imajući u vidu zainteresovanost građana da kroz ovaj projekat riješi stambeno pitanje, Vlada je nastavila saradnju sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje nove faze Projekta – kazao je Čanović.

Kako je istakao ukupna vrijednost četvrte faze iznosi 20 miliona eura.

– Kroz kreditni aranžman sa CEB-om obezbijeđena su sredstva u iznosu od 10 miliona eura, dok će se preostalih 50 odsto obezbijediti iz sredstava komercijalnih banaka koje prijave svoje učešće – napomenuo je Čanović.

Podsjeća da je treća faza projekta uspješno završena, u kojoj je 377 domaćinstava riješilo stambeno pitanje, i to: 123 koji pripadaju grupi prioriteta, 110 iz grupe javni sektor, 69 mladih bračnih parova i 75 iz grupe ostali.

Bitno je napomenuti da je do sada, kroz prethodne tri faze, oko 1200 domaćinstava riješilo jedno od najbitnijih životnih pitanja, dok se kroz četvrtu fazu, koja je u procesu realizacije, očekuje da će dodatnih 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

– Kada su u pitanju domaćinstva, važno je istaći da smo od početka projekta zadržali jasne kriterijume učešća, kao i to da su svi građani, koji ih ispunjavaju, imali jednaku mogućnost da riješe stambeno pitanje kroz ovaj projekat – kaže Čanović.

Takođe, od samog početka, posebna pažnja je bila usmjerena ka osjetljivoj kategoriji – prioritetnim licima.

– Ukupno je do sada, kroz sve tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje, među kojima su sve kategorija prioriteta ovog projekta, i to: samohrani roditelji (staratelji), lica sa invaliditetom, domaćinstva koja imaju člana koje je lice sa invaliditetom, porodice koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju, lica koja su bili mladi bez roditeljskog staranja i lica koja su bila žrtve nasilja u porodici. Ono što nas posebno ohrabruje jeste znatan rast rješavanja stambenog pitanja prioriteta iz faze u fazu. Tako u prvoj fazi imamo 24, u drugoj 44, a u trećoj fazi 123 prioriteta koja danas imaju svoj krov nad glavom – kazao je Čanović koji očekuje da će se ovaj trend rasta nastaviti i u ovoj fazi, a imajući u vidu da uvijek rade na poboljšanju uslova i da osluškujemo potrebe građana,tako da u ovoj fazi upravo među prioritetima će se naći i zdravstveni radnici.

Kampanja

– Javni poziv za investitore, fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, kao i Javni poziv za komercijalne banke biće raspisan tokom ovog mjeseca. Kako bi se građani detaljnije upoznali sa uslovima učešća u projektu, neophodno je sprovesti i medijsku kampanju. Za te svrhe, biće objavljen javni poziv za konsultanta u skladu sa pravilima i procedurama koje odobrava Banka za razvoj Savjeta Evrope, a koji će biti odgovoran za uspostavljanje komunikacione strategije kao i razvoj, upravljanje, koordinaciju, sprovođenje i praćenje aktivnosti u dijelu komunikacije sa ciljem promovisanja projekta – kazao je Čanović i na kraju kazao da je sva dokumentacija pripremljena i poslata CEB-u na saglasnost, pa očekuju da će uskoro i raspisati javni poziv za građane, nakon čega počinju sa komunikacionom strategijom.

Građanin će moći da kupi bilo koji stan na tržištu

Kako je napomenuo Čanović novitet u četvrtoj fazi je i ponuda stanova.

– Javni poziv za ponuđače stambenih objekata koji su već izgrađeni, biće stalno otvoren. To znači da će dobitnik vaučera moći da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz Projekat „Hiljadu plus“. Ova novina će doprinijeti znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji – istakao je Čanović.

Očekivanja su kako naglašava da će ova novina doprinijeti i smanjenju cijena u novogradnji.

– Svakako je to i naš cilj, da obezbijedimo najpovoljnije uslove kada je u pitanju cijena po metru kvadratnom i kada je u pitanju kamatna stopa – kazao je Čanović.