Promet u trgovini opao 9,2 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine

Podijeli

Prema podacima Monstata, promet u trgovini za šest mjeseci tekuće godine iznosio je 603,2 miliona eura i manji je u odnosu na isti period prethodne godine za 9,2 odsto, saopšteno je Portalu Analitika iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

– Tokom prvog talasa epidemije, privremenim mjerama NKT bio je u potpunosti onemogućen rad jednom broju djelatnosti koje pripadaju trgovini, dok su drugi radili sa skraćenim radnim vremenom. To je ostavilo posljedice na poslovanje, koje se prije svega ogledaju u smanjenom prometu, a zatim najavljenom smanjenju zarada i odlaganju investicija. Smanjen promet, pogotovo u maju mjesecu, nije samo posljedica pandemije, već i velikog broja neradnih dana (ove godine ih je bilo devet, uzimajući u obzir nedjelju i državne praznike) – naveli su iz PKCG u odgovorima na upit Portala Analitika.

Podsjetili su da je Odbor udruženja trgovine PKCG uputio inicijativu resornom ministarstvu da se omogući rad nedeljom tokom sezone, kao i rad za vrijeme državnih praznika, kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije.

– Takođe, privrednici smatraju da novi Zakon o radu neće doprinijeti većoj zaštiti zaposlenih i povećanju efikasnosti i produktivnosti, a što bi trebalo da je njegov cilj. Određena rješenja donijeta su na osnovu pojedinačnih loših iskustava u praksi, što će otežati poslovanje onim poslodavcima koji su radili po zakonu – kazali su iz PKCG.