Peti ekonomski paket mjera u Njemackoj šteti ekonomiji

Podijeli

Paket ekonomskih stimulacija njemačke savezne vlade u borbi protiv koronske krize djelomično oštećuje ekonomiju.

U novoj studiji stručnjaci iz Kielskog instituta za svjetsku ekonomiju (IfW) pišu da više od 40 milijardi eura planiranih subvencija treba kritički posmatrati. Oko 4,4 milijarde eura ili 2,6 posto ukupnog paketa može se čak klasificirati kao štetno za cijelu ekonomiju i treba ih izbrisati bez zamjene.

To uključuje, na primjer, promociju električne mobilnosti povećanjem premije za kupovinu sa 4.000 na 6.000 eura na ukupno 2,2 milijarde eura. IfW-ovi stručnjaci vjeruju da bi trebali biti ukinuti programi razmjene voznog parka za 200 milipna eura i bonus program za buduća ulaganja proizvođača i dobavljača vozila za dvije milijarde eura.

– Uz jednostrano i masovno finansiranje elektromobilnosti, država je u nedostatku alternativnih pogonskih koncepata koji bi se kasnije mogli pokazati korisnijim, kaže IfW-ov stručnjak Claus-Friedrich Laaser, prenosi Indikator.ba.

– Bonusni program subvencionira samo autoindustriju i njene dobavljače, a drugi važni ekonomski sektori nemaju koristi.

Kao kontradiktorno i stoga neefikasno procjenjuje se 14,7 milijardi eura subvencija i samim tim oko 8,8 odsto ukupnog paketa. To uključuje IfW snižavanje doplate EEG-a za promovisanje zelene struje, finansijsku pomoć za očuvanje šuma i pretvorbu flota aviona u najnovije strojeve, kao i program obnove CO2 zgrada.