Oracle želi preuzeti TikTok

Podijeli

Softverski gigant, Oracle, u pregovorima je o kupovini TikTok-a u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, navodi osoba upoznata s tim slučajem, javlja CNBC.

Oracle sarađuje sa grupom američkih firmi sa rizičnim kapitalom koje već imaju udjele u TikTok-u, rekla je osoba, koja je zatražila da se ne imenuje jer su pregovori privatni.

Financial Times ranije je izvijestio o razgovorima i imenovao General Atlantic i Sequoia Capital kao investitore koji rade s Oracleom.

Predstavnici TikTok-a i Oracle-a odbili su komentar.

Oracle-ovi razgovori za kupovinu TikTok-ovih operacija u četiri zemlje su u toku i ubrzani su posljednjih dana, rekao je izvor. Dodao je da su Oracle i Microsoft daleko ispred ostalih kompanija koje su izrazile interes za preuzimanje TikTok-a, prenosi BiznisInfo.ba.

Dok Microsoft više od mjesec dana sarađuje s američkom vladom na preuzimanju imovine TikTok-a, suosnivač Oracle-a i izvršni predsjednik Larry Ellison izrazio je podršku predsjedniku Donaldu Trumpu čija je administracija najavila da će zabraniti TikTok u Sjedinjenim Državama ako kineski vlasnik, kompanija ByteDance, ne proda svoje američke operacije do novembra.

Ellison je organizovao kampanju za prikupljanje sredstava za Trumpa početkom ove godine.