Maloprodajni lanac Marks & Spencer ukida preko 7.000 radnih mjesta

Podijeli

Britanski maloprodajni lanac Marks & Spencer objavio je da planira da ukine oko 7.000 radnih mjesta nakon pada prodaje za vrijeme pandemije koronavirusa.

Kompanija sa sjedištem u Londonu saopštila je da će radna mjesta ukinuti tokom naredna tri mjeseca u centralnim kancelarijama, regionalnoj upravi i britanskim prodavnicama. Ova smanjenja predstavljaju devet odsto ukupne radne snage kompanije.

Kao i druge maloprodajne firme, kompanija je zabilježila skok prodaje onlajn pošto kupci izbjegavaju kupovinu u radnjama zbog pandemije.

“Ostaje znatna neizvjesnost oko tržišnih uslova i trajanja mjera socijalnog distanciranja i mi zadržavamo oprezan pristup u planiranju za ostatak godine”, navela je kompanija.

Međutim, trgovac kaže da je pandemija pokazala da se može raditi „fleksibilnije i produktivnije“, s osobljem koje obavlja više zadataka u isto vrijeme.

M&S je saopštio da je ukupna prodaja opala za 29,9% u osam nedjelja otkako su prodavnice ponovo otvorene, sa padom prodaje u objektima od 47,9%, a na internetu 39,2%.

U posljednjih 13 nedjelja prodaja hrane je porasla za 2,5%.

Šef kompanije M&S Stive Rowe rekao je da kupci možda nikada više neće „kupovati na isti način“ nakon korona krize.