70 odsto kapaciteta popunjeno u ekskluzivnim marinama

Podijeli

U marinama u okviru turističkih naselja ove sezone je manje plovila nego lani u istom periodu, ali su iz kompanija koje upravljaju ovim rizortima ipak prilično zadovoljni popunjenošću i interesovanjem za vez. Smatraju da su rezultati prilično dobri, imajući u vidu sve teškoće koje je nautičkom turizmu nanijela pandemija korona virusa. Predstavnici Adriatik marinasa i Luštice developmenta su saopšili Pobjedi da je trenutna popunjenost marina u naseljima Porto Montenegro i Luštica Bay 70 odsto, dok je iz kompanije Azmont investments javljaju da je popunjenost marine D-Marin Portonovi trenutno niska, ali polako raste iz dana u dan. Ova marina je počela sa radom krajem ljeta prošle godine. Predstavnici ovih ekskluzivnih turističkih naselja najavili su da su zahvaljujući dobrim kampanjama i pogodnostima obezbijedili nove klijente i najavljuju dolaske novih plovila.

Porto Montenegro

Zauzetost vezova u marini Porto Montenegro u Tivtu, koja je kapaciteta 450 jahti, ovog mjeseca je 72 odsto.

– To jeste osjetno niže nego prošle godine kada je marina bila 90 odsto popunjena, ali je prilično dobar rezultat, imajući u vidu sve teškoće izazvane kovidom-19 – rekli su predstavnici Adriatik marinasa i dodali da je prosječna zauzetost vezova do sada u ovoj godini bila za osam odsto bolja nego lani.

– Razlog tome je značajno bolja zimska sezona, koju smo u prva tri mjeseca ove godine imali u odnosu na isti period lani, ali i za ove prilike, sasvim solidan broj jahti je uplovljavao tokom jula i prvih dana avgusta – naveli su iz Adriatik marinasa.

Prema podacima njihove marinske službe, prosječna zauzetost vezova za brodove duže od 30 metara (mega i super jahte) je bila 45 odsto, što je kao lani, a za skoro deset odsto je povećana prosječna zauzetost vezova za jahte kraće od 30 metara na 82 odsto.

Naveli su da jahte svakodnevno uplovljavaju i isplovljavaju iz Porto Montegra, a prije nekoliko dana na mulo 1 pristala je 43-metarska jahta „Rania“.

Iz Adriatika kažu da dosta jahti u Porto Montenegro dolazi i zbog snabdijevanja bescarinskim gorivom, a ističu da je pažnju javnosti, medija i turista koji su prethodnih dana odmarali na primorju plijenio i 107-metarski trojarbolni jedrenjak „Black Pearl“.

– Ova superjahta sa 30 članova posade je stigla prije izbijanja pandemije početkom marta i tek je prije nekoliko dana ispolovila kroz Gibraltar – rekli su predstavnici Adriatika.

Luštica Bay

Iz Luštice development su kazali da su zadovoljni ovogodišnjom sezonom, najprije zbog činjenice da je popunjenost marine 70 procenata.

– Drugi razlog za zadovoljstvo je što su sva plovila na godišnjem vezu produžila ugovore, a obezbijedili smo i nove klijente – saopšteno je iz Luštice development. Pojasnili su da ova marina uglavnom uslužuje manja plovila, sa manjim brojem posade i putnika.

– Broj članova posade na plovilima varira od jednog za gliser do šest do deset članova posade i putnika na jedrilicama, bilo privatnim ili za čarter – kazali su iz Luštice development i objasnili da plovila i putnici dolaze iz svih onih država iz kojih je dozvoljeno doći u Crnu Goru ili je bilo dozvoljeno u momentu kad su dolazili.

– Pošto smo projekat koji se bavi prodajom nekretnina a imamo kupce iz više od 42 različite države širom svjeta, tako su i gosti marine ,,worldwide“ – izjavili su predstavnici Luštice i dodali da su njihovi rezultati na približno istom nivou kao i prošle godine.

– Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju možemo biti zadovoljni i mi i korisnici naših usluga – istakli su predstavnici Luštice development.