Luka Kotor ostvarila samo dva odsto očekivanog prihoda

Podijeli

Kotor je ove godine bez plovećih džinova i hiljade putnika koji obilaze Uneskov grad, Boku i Crnu Goru. Posljedice prestanka djelatnosti više od četirimjeseca ogledaju se u teškom ekonomskom položaju svih učesnika na kruzing tržištu i dovele su u pitanje održivost njihovog poslovanja.

“Luka Kotor” AD kao značajna kruzing luka suočava se takođe sa veoma teškim poslovnim ambijentom zbog epidemiološke situacije, jer je od početka godine realizovano samo dva odstoplaniranog prihoda, kaže u razgovoru za Radio Jadran izvršni direktor Marko Radulović.

– Od 16. marta naredbom NKT-a je zabranjeno uplovljavanje kruzera i do danas je ista naredba na snazi. Imajući u vidu da je do izbijanja epidemije, zabilježeno samo nekih devetticanja brodova u periodu predsezone logičan je slijed da do danas Luka Kotor je zabilježila gubitak svih planiranih prihoda. U 2020. godini je zabilježena najava čak 560 brodova i planiran prihod po istom osnovu od 4,6 miliona eura. Od početka godine je realizovano svega dva odstoplaniranog prihoda i sa trenutne pozicije u odnosu na epidemiološko stanje i proces reaktivacije kruzing industrije procjene su da će taj procenat ostvarenja prihoda do kraja godine eventualno biti uvećan za nekih dva odsto – ističe Radulović.

Očekivani broj jahti iznosio je oko 1600 plovila. Od početka godine na vezu je bilo 120 jahti, što predstavlja 7,5 odstoplaniranog obima poslovanja.

– Trenutno na vezu u marinskom dijelu u luci Kotor je svakodnevno oko 15 plovila (od čega je 80 odsto čarter plovila na stalnom vezu – navodi Radulović.

Buđenje kruzing tržišta ide sporo
Ovih dana je iz Đenove isplovio MSC Grandiosa, prvi megakruzer, koji je nakon uvođenja epidemioloških mjera u martu, zaplovio s turistima Mediteranom. Prvo krstarenje koje uključuje Hrvatsku je tek u planovima za 1.novembar i to na ruti Bari – Mikonos – Pirej- Saranda – Dubrovnik – Venecija.

– Kada su u pitanju novosti s kruzing tržišta situacija je i dalje neizvjesna. Postoje indikacije od strane velikih kruzing kompanija da se vrate na tržište, ali nepredviđeni tok epidemiološke slike u svijetu ne ide im u prilog. Svjedoci smo par pokušaja isplovljavanja kruzera uz svo poštovanje mjera za suzbijanje širenja virusa koji su se u krajnjem ishodu pokazali neuspješnim i nanjeli određenu štetu ukupnoj kruzing industriji kroz negativan medijski prostor – navodi Radulović