Evropska komisija predlaže lakšu trgovinu EU sa 20 trgovinskih partnera

Podijeli

Evropska komisija usvojila je predloge sa ciljem povećanja trgovine između EU i susjednih zemalja u Evropsko-mediteranskom regionu, uključujuči i Crnu Goru.

U Komisiji navode da će predlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna “pravila o porjeklu” u tim sporazumima postati “fleksibilnija i pogodnija za poslovanje”, a radi bržeg oporavka ekonomija od posledica krize izazvane kovidom 19 i promocije regionalne saradnje.

Pored Crne Gore, predložene izmjene obuhvataju i bilateralne trgovinske sporazume EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, Srbijom, Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom i Kosovom.

“Pravila o porjeklu” su neophodna po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost tzv. povlašćenog tretmana, prenosi B92.

Roba sa preferencijalnim porjeklom ispunjava uslove za uvoz sa nižim stopama carine ili čak nultom stopom, u zavisnosti od preferencijalnog tarifnog tretmana, navode u Briselu.