Pandemija nije uticala na proizvodnju i trgovinu strujom

Podijeli

Pandemija koronavirusa nije uticala na proizvodnju i trgovinu električnom energijom, ali je zbog smanjenja industrijske potrošnje došlo do pada cijena struje u Evropi, što je pogodovalo crnogorskom elektroenergetskom sistemu, saopšteno je iz Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore.

Predstavnici Odbora su kazali da je pad cijena struje na evropskom tržištu odgovarao crnogorskom elektroenergetskom sistemu koji je, zbog manjka proizvodnje u hidroelektranama, uvozio struju.

– Za prvih šest mjeseci ove godine padavine su iznosile 46 odsto dugogodišnjeg prosjeka, usljed čega je hidroelektrana (HE) Perućica proizvela samo 30 odsto planirane proizvodnje iz dotoka – kazali su predstavnici Odbora agenciji Mina-business.

HE Perućica, prema njihovim riječima, trenutno ima 265 gigavat sati (GWh) rezerve u energiji i njena akumulacija je na 98 odsto maksimuma, jer je Elektroprivreda (EPCG) bila u režimu “čuvanja” akumulacija za ljetnju sezonu.

– Potrošnja kupaca koje EPCG snabdijeva je u prvoj polovini godine niža od planirane, što je posljedica lošije turističke sezone – rekli su iz Odbora udruženja energetike.

EPCG je, kako su naveli, za šest mjeseci uvezla 678 GWh električne energije, a izvezla 461 GWh, ali je, usljed razlikau kupovnoj i prodajnoj cijeni, ostvaren pozitivan finansijski efekat.

– Remont Termoelektrane (TE) Pljevlja teče po planu i prvi put ga izvode crnogorske firme. Kapitalni remont agregata A2 na HE Pivi je u prekidu zbog pandemije koronavirusa – kazali su iz Odbora.

Oni su dodali da energetika predstavlja jednu od strateških grana crnogorske privrede, kao i da se energetski sektor razvija u skladu sa Energetskom politikom Crne Gore i smjernicama EU, sve u cilju stvaranja uslova za bezbjedno, pouzdano i kvalitetno snabdijevanje potrošača po konkurentnim cijenama, uz poštovanje principa održivog razvoja i tržišnog poslovanja.

Predstavnici Odbora udruženja energetike i rudarstva smatraju da je puštanje u rad podmorskog elektroenergetskog kabla, koji povezuje tržište električne energije Zapadnog Balkana sa EU, najznačajniji projekat koji se u u prošloj godini realizovao u oblasti energetike.

– Taj projekat predstavlja i dodatan podsticaj za aspiraciju Crne Gore da se od uvoznika transformiše u izvoznika električne energije. Takođe, značajno će uticati, ne samo na našu zemlju, već i na tržište električne energije u cijelom regionu, koje će se preko kabla povezati sa tržištem EU – saopštili su iz Odbora.

Oni su dodali da stečena iskustva sa vjetroelektranama Krnovo i Možura potvrđuju ispravnost opredeljenja za izgradnju novih vjetroelektrana na Gvozdu i Brajćima.

Iz Odbora su, govoreći o boljem razvoju energetskog sektora, kazali da bi posebnu pažnju, izradom ekspertskih studija, trebalo posvetiti valorizaciji rezervi uglja od oko 200 miliona tona, gdje su do sada uložena značajna finansijska sredstva.

– EPCG treba da uradi nove studije o valorizaciji sunčeve energije na području Crne Gore. Udio vjetroelektrana i solarnih proizvođača električne energije treba stalno da raste paralelno sa poboljšanjem tehnologije izrade vjetrogeneratora i solarnih fotonaponskih panela. Nadalje, potrebno je povećati energetsku efikasnost prenosnih i distributivnih objekata – saopštili su iz Odbora udruženja energetike i rudarstva.