Kako rasti sa Blockchain tehnologijama

Podijeli

Novi međunarodni standardi za blockchain tehnologije pomažu da se olakša zajedničko razumijevanje i podrži njihovo usvajanje na bezbjedan i siguran način.

To je tehnologija koja stoji iza Bitcoin-a i njena upotreba se proširila mnogo dalje od korijena svog finansijskog sektora u skoro svaku drugu industriju, od zdravstvene zaštite do poljoprivrede. Rashodi za blockchain i digitalne glavne knjige (DLT) do 2023. godine dostizaće skoro 16 milijardi USD, ali tako brz rast može dovesti do rizika i konfuzije, što može rezultirati usporavanjem njegovog usvajanja. ISO-ov novi stručni odbor za blockchain objavio je prve standarde i dokumente koji podržavaju tehnologiju, a još mnogo njih je u pripremi.

Blockchain je zajednička računovodstvena knjiga koja je dizajnirana da bude otporna na neovlašćenu upotrebu i da stvori konačne i nepromjenljive zapise. Privlačan je mnogim industrijama i vladama jer evidentira transakcije na transparentan i siguran način, povećavajući tako povjerenje, ograničavajući posrednike i smanjujući troškove.

Međutim, brzi rast blockchain-a doveo je do širokog spektra terminologije koja mnoge može da zbuni. Nedavno objavljeni ISO 22739, Blockchain i distribuirane glavne knjige (DLT) – Rečnik, pomaže u rješavanju ovog problema definišući osnovne pojmove koji se odnose na blockchain i distribuirane glavne knjige i pružajući zajednički jezik koji se može koristiti širom svijeta, prenosi iso.org.

Emili Davson, menadžer odbora koji je razvio standard, rekla je da postoje i mnoga druga pitanja koja treba ijrešiti, poput onih koja se odnose na menadžment i bezbjednost.

„Zabrinutost oko privatnosti ličnih podataka, na primer, često se smatra glavnom preprekom za usvajanje blockchain rešenja, pa smo razvili tehnički izvještaj da bismo to pojasnili.“

Novoobjavljeni tehnički izvještaj ISO/TR 23244, Blockchain i distribuirane glavne knjige (DLT) – Razlozi zaštite privatnosti i ličnih podataka, identifikuje i procenjuje poznate rizike povezane sa privatnošću i nudi načine za njihovo ublažavanje. Takođe pokriva potencijal povećanja privatnosti blockchain-a i DLT-a.

Drugo područje potencijalne zabune je koncept pametnih ugovora, koji su računarski programi uskladišteni u distribuiranoj knjizi koji su dizajnirani za automatizaciju transakcija zasnovanih na dogovorenim uslovima, povećavajući sigurnost koju nude DLT sistemi. Polazeći od devedesetih godina prošlog veka, pojam je evoluirao od svog prvobitnog značenja, a u praksi nedostaje jednoobraznost u njegovom značenju. Da bi ovo razjasnio i omogućio efikasniju upotrebu pametnih ugovora, odbor je objavio tehnički izvještaj ISO/TR 23455, Blockchain i distribuirane glavne knjige – Pregled i interakcije između pametnih ugovora u blockchain i distribuiranim sistemima glavne knjige. Pruža pregled pametnih ugovora, opisujući šta su to, kako oni rade i metode interakcije između njih.

Budući standardi i dokumenti koje će komisija objaviti uključuju:

  • ISO/TR 3242, Blockchain i distribuirane glavne knjige – Primjeri upotrebe,
  • ISO 23257, Blockchain i distribuirane glavne knjige – Referentna arhitektura,
  • ISO/TS 23635, Blockchain i distribuirane glavne knjige – Smjernice za upravljanje.