Negativno mišljenje DRI na poslovanje Plantaža

Podijeli

Državna revizorska institucija dalje je negativno mišljenje na reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja AD “13. Jul Plantaže” – Podgorica za 2018. godinu i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja tog akcionarskog društva sa zakonskim i podzakonskim propisima.

– Upoređivanjem podataka o zemljištu koje AD “13. Jul Plantaže” vodi u svojim poslovnim knjigama i softveru za evidenciju imovine (31.158.219m2) sa podacima koji su prikupljeni popisom (41.378.175m2) utvrđeno je da se radi o značajnoj razlici: Zemljišta koje nije evidentirano – 11.719.542 metara kvadratnih i zemljišta koje je više evidentirano – 1.494,296 metara kvadratnih u poslovnim knjigama Društva o nepokretnostima. Društvo je u 2018. godini ostvarilo prihod od prodaje zemljišta u iznosu od 1.666.717,63€, od čega se iznos od 1.534.717,63€ odnosi na naknadu za eksproprisanu nepokretnost od strane Glavnog grada za izgradnju Južne obilaznice. Nepokretnost je bila upisana u listovima nepokretnosti KO Donja Gorica i KO Donji Kokoti, ali nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Društva. Navedeno ukazuje da Društvo nije u potpunosti ustrojilo evidenciju o nepokretnoj imovini – navedeno je u mišljenju DRI, prenosi Pobjeda.

Društvo, kako su preporučili iz DRI, treba da “radi realnog iskazivanja stanja i vrijednosti nepokretne imovine kod nadležnog organa nastavi postupke ustrojavanja videncije i procjene vrijednosti imovine radi unošenja iste u svoje poslovne knjige”.

Društvo, kako je navedeno, nije u skladu sa MRS 37 – Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna imovina, prilikom pripreme finansijskih iskaza za 2018. godinu izvršilo procjenu obaveza i u skladu sa tim izvršilo rezervisanja obaveza po osnovu sudskih postupaka.

– Društvo je tokom 2019. godine izvršilo isplatu naknada po osnovu sudskih sporova sa zaposlenima u iznosu od 535.470,84 eura pri čemu naznačeni iznos sredstava nije rezervisan na kraju 2018. godine, što je u tom iznosu ili za 19,97 odsto uticalo na uvećanje finansijskog rezultata. Osim sporova sa zaposlenim, procjena vjerovatnoće odliva sredstava nije izvršena ni po ostalim sporovima Društva. Nerealno iskazivanje obaveza (rezervisanja) i u vezi sa tim rashoda ima uticaj na tačnost finansijskih iskaza za posmatrani izvještajni period – napisano je u izvještaju DRI.

Revizijom pravilnosti Godišnjeg finansijskog izvještaja AD “13 Jul Plantaže” – Podgorica za 2018. godinu su utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva sa sljedećim propisima: Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Zakonom o reviziji, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o zaštiti na radu, Zakonom o radu, Zakonom o sprječavanju nelegalnog poslovanja, Pravilnikom o uslovima i načinu dostavljanja podataka o gotovinskim transakcijama u iznosu od najmanje 15.000 eura i sumnjivim transakcijama, Pravilnikom o blagajničkom poslovanju, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica i Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne djelatnosti i druga pravna lica.