Kvadrat u novogradnji jeftiniji 170 eura nego prošle godine

Podijeli

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1000 eura i manja je za 17,1 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 6,4 odsto veća u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

U MONSTAT-u objašnjavaju da direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2020. godine ima učešće prosječne cijene metra kvadratnog stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, dok ova pojava nije zabilježena u II kvartalu 2019. godine, prenosi CdM.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 974 eura, u primorskom regionu je iznosila 1229 eura, u središnjem regionu 669 euro, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 845 eura”, podaci su za drugi kvartal tekuće godine.

Prema navodima MONSTAT-a prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u drugom kvartalu 2020. godine iznosila je 1119 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 655 eura”, zaključuju u MONSTAT-u.