Savjet za finansijsku stabilnost: Finansijski sistem u dosadašnjem periodu bio stabilan

Podijeli

Danas je održana 51. sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao dr Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta. Sjednici su prisustvovali i svi ostali članovi Savjeta: Darko Radunović, ministar finansija, Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja i Zoran Đikanović, predsjednik Komisije za tržište kapitala. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

Na današnjem sastanku razmatrana je Informacija o finansijskoj stabilnosti za drugi kvartal 2020. godine, sa posebnim osvrtom na uticaje pandemije koronavirusa na ukupnu finansijsku stabilnost u zemlji.

Razmatrajući trendove u međunarodnom makroekonomskom okruženju, konstatovano je da je pandemija koronavirusa gurnula ekonomiju eurozone u istorijsku recesiju. Prema preliminarnim podacima, ekonomska aktivnost u eurozoni u drugom kvartalu ove godine zabilježila je rekordan pad od 12,1%. Evropska centralna banka primjenjuje dodatne mjere pomoći tržištima i sprovodi politiku daljeg kvalitativnog popuštanja.

Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, zabilježeni su negativni trendovi u oblasti turizma (pad od 78,5% u broju dolazaka turista, odnosno 83,3% u broju ostvarenih noćenja), građevinarstva (pad od 6,9% u vrijednosti izvršenih građevinskih radova, odnosno 1,7% u efektivnim časovima rada), industrijske proizvodnje (pad od 0,8%) i dr.

Što se bankarskog sektora tiče, konstatovano je da su banke, zahvaljujući mjerama CBCG, spremno dočekale krizni period. Bankarski sektor karakteriše zadovoljavajuća likvidnost, solventnost i kapitalizovanost. CBCG je obezbijedila instrument podrške za sistemsku likvidnost od strane Evropske centralne banke. Crna Gora je dobila mogućnost da, po prvi put, sa ECB-om, u slučaju potrebe, ugovori bilateralnu repo liniju u iznosu do 250 miliona eura.

Koeficijent solventnosti je na kraju drugog kvartala 2020. godine iznosio 19,6% i bio je viši u poređenju sa krajem prvog kvartala ove godine, kada je iznosio 17,4%. Odlukom CBCG bankama je zabranjeno da isplaćuju dividende akcionarima, osim isplate u vidu akcija banke, što je uticalo na uvećanje osnovnog kapitala putem uvećanja neraspoređene dobiti, pa je pokazatelj osnovnog kapitala na kraju drugog kvartala 2020. godine porastao na 19,9% sa 17,8% koliko je iznosio na kraju prvog kvartala. S druge strane, banke su zabilježile snažan pad profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine.

Na osnovu analize uticaja različitih faktora, Savjet je zaključio da je finansijski sistem u dosadašnjem periodu bio stabilan, uz prisustvo objektivnih i kompleksnih rizika koji se mogu materijalizovati pod uticajem dalje pandemije. Ovakva situacija, zaključeno je na današnjoj sjednici, zahtijeva stalni monitoring u finansijskom sektoru.