Srbija platila ratu Titovog duga od 11 miliona eura

Podijeli

Srbija je juče iz budžeta isplatila 11 miliona eura i to po osnovu zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina.

Riječ je o dijelu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svjetske banke, a čija poslednja rata dospjeva 2041. odnosno 2031. godine, prenosi Indikator.

Samo u ovom mjesecu Srbija će iz budžeta isplatiti više od 85 miliona eura starih kredita. Prvo na naplatu dospjeva 75,3 miliona eura kredita i to prema Pariskom klubu povjerilaca, od čega je oko 13 miliona eura kamata. Potom, 15. septembra dospjeva i kredit od 11 miliona koji je Srbija uzela od Svjetske banke, a koji je juče.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija (odnosno bivša Jugoslavija) se zadužila za ukupno 8,8 milijardi eura. Danas najviše duguje Pariskom klubu – oko milijardu eura kod koga se kao republika prije četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde eura.

Na drugom mjestu je Svjetska banka (700 miliona eura) odnosno njen ogranak IBRD, koji nje u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite Srbija otplaćuje i Kini i Kuvajtu.

Srbija, inače, obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svjetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005.

S druge strane, Hrvatska i Slovenija otplatile su kredite koje su uzimale za vrijeme Tita. Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili prije 11 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila posljednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije. Otplećen je i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svjetskoj i Evropskoj investicionoj banci.

Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Posljednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine.