Globalna ekonomija se oporavlja brže nego što se očekivalo

Podijeli

Globalna ekonomija se oporavlja od pada uzrokovanog korona virusom brže nego što se očekivalo prije samo nekoliko mjeseci, zahvaljujući poboljšanju izgleda za Kinu i Sjedinjene Države, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svjetska ekonomija je na putu da ove godine zabilježi smanjenje od 4,5 odsto, što je i dalje pad bez presedana u novijoj istoriji, ali manji od prvobitno prognoziranog pada u junu od 6 odsto, navodi OECD, a prenosi Reuters.

Pod uslovom da ne dođe do nekontrolisanog širenja virusa Covid-19, globalna ekonomija će sljedeće godine porasti za 5 odsto, procjenjuje ova organizacija sa sjedištem u Parizu, smanjivši svoju junsku projekciju o rastu od 5,2 procenta u 2021.godini.

S druge strane, jače rasplamsavanje virusa ili pooštravanje mjera za njegovo suzbijanje mogli bi umanjiti projektovani rast za narednu godinu za dva do tri procentna poena, upozorava OECD, prenosi Tanjug.

U izvještaju se napominje da su prognoze OECD-a zasnovane na procjeni da će se nastaviti lokalizovani naleti epidemije, koji će iziskivati lokalne akcije, a ne na nivou cijelih država.

Takođe se pošlo od pretpostavke da vakcina neće biti široko dostupna do kraja sljedeće godine.