Stranci u Njemačkoj zarađuju 900 eura manje od domaćih građana

Podijeli

Zaposleni stranci u Njemačkoj zarađuju mnogo manje od domaćih državljana, pokazuje statistika Savezne agencije za rad. Dok su njemački državljani u prošloj godini imali mjesečni srednji prihod od 3.509 eura bruto – dakle prije plaćanja poreza i doprinosa – kod stranaca je ta vrijednost bila 2.614 eura. To je čak za 895 eura ili za četvrtinu manje.

U pitanju nije prosjek već takozvana medijana, vrijednost ispod i iznad koje se nalazi po tačno polovina svih prihoda. Za razliku od prosjeka, ta vrijednost ublažava uticaj veoma niskih i pogotovo veoma visokih plata i računa se da bolje govori o standardu „običnog“ čovjeka, prenosi B92.

Stranci rade slabije plaćene poslove

Razlika između Njemaca i stranaca je posebno drastična kada su u pitanju došljaci iz Sirije, Avganistana ili Eritreje koji zarađuju 1.475 eura manje od domaćih.

Statistiku je saopštila Savezna Vlada u odgovoru na poslanički upit iz redova Alternative za Njemačku. Posebno upada u oči koliko su se razlike povećale prethodnih godina – tako je 2010. godine razlika bila 11,6 odsto (317 eura).

Razlika se ne može pripisati samo obrazovanju jer postoji čak i kod nekvalifikovanih radnika – stranci tu dobijaju 415 eura manje od Njemaca. Ljudi iz izbjegličkih zemalja imaju 657 eura manje mjesečno.

U takozvanom “sektoru niskih plata” radi tek 16 odsto od svih njemačkih zaposlenih, dok je kod stranaca taj udio 37 odsto.