Misterija u Velsu, cijelo selo ostajalo bez interneta u isto vrijeme

Podijeli

Neimenovani mještanin iz sela Aberhosan, u velškoj provinciji Powys, nije znao da njegov stari TV prijemnik šalje signal koji utiče na mrežu u čitavom selu. Posle 18 mjeseci eksperti su promijenili kablove, ali je problem i dalje ometao internet. Nakon toga su počeli sa detaljnijom istragom, te su tako stigli do problematičnog uređaja. Meštanin je obećao da će prijemnik ostati isključen, a u selo se vratio stabilan internet, prenosi PC PRess.

Vlasnik je svoj uređaj uključivao svakog jutra, tačno u sedam sati, te je polovni uređaj emitovao signal koji je direktno uticao na mrežu. Tačnost je doprinjela misteriji koja je lako mogla da preraste u seosku legendu. Radnici zaposleni u kompaniji koja u ovom mjestu pruža internet usluge su do prijemnika stigli tako što su hodali po selu u potrazi za neobičnim signalima, da bi jednog jutra u sedam zabeležili ozbiljne radio-frekvencijske smetnje – poremećaj generisan od strane spoljnog izvora koji utiče na električni krug putem elektromagnetne indukcije, elektrostatičkog povezivanja ili provodljivosti.

Kasnije je ustanovljeno da je stari TV prijemnik slao električne impulse koji su uticali na sve druge uređaje u okruženju, na kraju i na čitavu mrežu. Eksperti ističu da svi uređaju sa električnim komponentama – od uličnih svetiljki do mikrotalasnih pećnica – mogu da utiču na širokopojasnu mrežu, pa se građanima preporučuje da provjere da uređaji koje koriste ispunjavaju sve standarde.