FREN: Javni dug previsok za Srbiju

Podijeli

“Javni dug će krajem 2020. vjerovatno da premaši 60% BDP-a što je previsok nivo javnog duga za Srbiju”, upozoravaju autori “Kvartalnog monitora”, publikacije koju izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Prema podacima koje je početkom septembra objavilo Ministarstvo finansija, javni dug Srbije iznosio je, na kraju jula 2020. godine, 26,579 milijardi eura, odnosno 56,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), piše Nova.rs.

Urednik “Kvartalnog monitora”, profesor Ekonomkog fakulteta Milojko Arsić ranije je upozorio da od zaduživanja radi ublažavanja posljedica pandemije ne bježe ni druge države, ali da za Srbiju to znači da u sledećoj godini moramo relativno naglo da smanjimo budžetski deficit.

“Teret otplate javnog duga za Srbiju je relativno visok – prosječna kamatna stopa na javni dug u Srbiji skoro dva puta je veća nego u EU – pa će zbog servisiranja velikog javnog duga u budućnosti biti manje sredstava za produktivnu javnu potrošnju, a visok javni dug će u dužem roku kočiti privredni rast.

Autori tog izvještaja upozoravaju da dalji rast javnog duga u narednim godinama ne bi bio održiv pa ocjenjuju da je u 2021. godini potrebno osjetno smanjiti fiskalni deficit, i to na nivo od oko 2 odsto BDP.

“To se može obezbjediti kroz umjerenu indeksaciju plata i penzija, smanjenje subvencija i bolju naplatu poreza, dok bi kapitalne rashode trebalo zadržati na visokom nivou od oko 5 odsto BDP-a, uz unapređenje sistema selekcije i efikasnosti realizacije investicionih projekata”, savjetuju autori “Kvartalnog monitora”.