Zetagradnja optužuje Glavni grad za kašnjenje sa izgradnjom

Podijeli

Ročište u višegodišnjem sporu Zetagradnje i Glavnog grada ponovo je odložilo nezadovoljstvo zastupnika grada nalazom vještaka Milenka Popovića, koji nije mogao da se izjasni na njihove primjedbe, već će to uraditi naknadno.

Zastupnik Glavnog grada Dragoljub Raspopović nije bio zadovoljan ni ranijim nalazima, pa je od sutkinje Dijane Raičković tražio da novo vještačenje sprovede Zoran Medenica koji je i procjenitelj, ali ona o tom zahtjevu još nije odlučila. Raspopović i ovaj nalaz ocjenjuje nepravilnim ukazujući da, prema podacima iz katastra, veliki broj stanova i garaža i dalje nije prodat. Popović je u dopunskom nalazu zaključio da je Zetagradnja zbog kašnjenja sa izgradnjom luksuznog stambeno-poslovnog objekta kod gradskog stadiona, za šta krivi Glavni grad, pretrpjela štetu od 926,2 hiljade eura. Riječ je o neostvarenoj dobiti od prodaje stanova u izgradnji zbog kašnjenja, smatra Popović, imajući u vidu da je u ostalim zgradama u Podgorici, prije i poslije ovog perioda, Zetagradnja prosječno prodavala 86,26 odsto stanova, poslovnih prostora i garaža prije završetka gradnje. U poređenju sa tim, prodaja u ovoj zgradi prije dobijanja upotrebne dozvole bila je manja za 52,7 odsto. On je procijenio da bi Zetagradnja ostvarila veću prodajnu vrijednost za 1,16 miliona eura, od čega bi državi za PDV platila 169,3 hiljade eura, a za porez na dobit 69,7 hiljada eura, prenosi Pobjeda.

Do ovog zaključka, kako je naveo, došao je upoređujući iznose za koje je Zetagradnja prodavala nekretnine prije i poslije izgradnje, pa su prosječne cijene garaža pale sa 10,7 hiljada na osam hiljada eura, poslovnih prostora sa 1,98 na 1,3 hiljade eura, a stanova sa 1,49 na 1,37 hiljada eura po kvadratu.

Postupak po tužbi Zetagradnje vodi se drugi put, nakon što je ukinuta ranija presuda kojom joj je dosuđeno šest miliona eura.