Ugostitelji NKT-u: Hitan sastanak ili ćemo biti primorani da reagujemo

Podijeli

NVO Udruženje ugostitelja Podgorice se prije dva dana obratilo NKT-u povodom novih mjera za sprječavanje koronavirusa i, kako su naveli u saopštenju, do danas nikakav odgovor nijesu dobili.

Oni su naime tražili obrazloženje ovakvih restrikcija kao i dokaze (studije, analize, statistički podaci ili bilo kakvo naučno utemeljenje za donošenje sporne odluke).

“Smatramo da je izjava dr Begića data na Javnom servisu u najmanju ruku neozbiljna, pa se njome nećemo dalje baviti. Udruženje ugostitelja Podgorice, upravo na ovaj način, borbom za ustavom zagarantovana prava, prije svega pravo na rad i na pravične i humane uslove rada, štiti zaposlene i pokazujesolidarnost prema njima! Povod za ovu urgenciju je već dramatična situacija u kojoj se ugostitelji Glavnog grada, a vjerujemo i drugih gradova u Crnoj Gori, nalaze. Naime, kako je to slučaj bio i prošlog puta kada su iste mjere uvedene, poslovanje ugostitelja je dovedeno u pitanje, po svakom mogućem osnovu, što će za posljedicu, ukoliko vi kao nadležno tijelo nešto ne preduzmete, imati zatvaranje velikog broja objekata i otpuštanje jako mnogo zaposlenih”, naveli su u saopštenju, prenosi Portal Analitika.

Kako dodaju, kako bi se ovaj dramatični scenario izbjegao, smatraju da bi u ovom trenutku najcjelishodniji korak bio sastanak kojem bi prisustvovali članovi NKT-a i predstavnici udruženja ugostitelja Glavnog grada kao i ostalih opština na nivou Crne Gore.

“Mišljenja smo da bi se na taj način članovi NKT-a, kao nadležnog tijela Vlade Crne Gore a nakon toga i šira javnost, upoznali sa dalekosežnim posledicama koje ovakve odluke prouzrokuju, kao i sa mjerama koje ovi ugostitelji preduzimaju u cilju zaštite gostiju od potencijalnog rizika zaraze. Takođe, mislimo da bi se mogla iznaći daleko konstruktivnija rješenja za trenutnu situaciju u odnosu na postojeća, koja ugrožavaju cjelokupnu turističku privredu”, naveli su u saopštenju.

Na kraju, navode da kao neko ko u svom poslovnom djelovanju ima itekako proaktivan pristup svojim obavezama, “obavještavamo vas da ćemo, u slučaju da na ova pitanja ne dobijemo adekvatne i na nauci utemeljene odgovore, biti prinuđeni da povlačimo poteze koje ćemo konkretizovati u danima koji su pred nama”, naveli su u saopštenju kojim se javno obraćaju NKT-u.