SAD ukida vize Hrvatskoj: Koliko je blizu tome Crna Gora?

Podijeli

Da bi građani jedne zemlje mogli da putuju u SAD bez viza, Amerikanci su pred države postavili nekoliko uslova. Prema pisanju medija, poslednja zemlja koja je ispunila američke uslove je Hrvatska.

Hrvatska je, kako navode tamošnji mediji, uspjela da ispuni posljednji uslov kako bi Sjedinjene Američke Države ukinule vize za putovanja njihovih državljana u tu zemlju.

Posljednji uslov bio je da stopa odbijenih viza bude manja od tri odsto u ovoj fiskalnoj godini.

Pobjeda je u Ambasadi SAD u Podgorici potražila informacije o tome gdje se Crna Gora nalazi u pogledu ispunjavanja uslova za ulazak u program, ali i koji su uslovi koje naša zemlja treba da ispuni.

Iz Ambasade su na pitanje Pobjede odgovorili da procjena kvalifikovanosti neke zemlje za Program ukidanja viza obuhvata pažljivu analizu niza faktora, uključujući bezbjednosna i politička razmatranja, koja se moraju rješavati od slučaja do slučaja, na bilateralnoj osnovi.

– Iz tog razloga, izbor neke zemlje za Program ukidanja viza može se dogoditi samo nakon sveobuhvatne procjene svih relevantnih faktora. Ispunjavanje zakonskih uslova za članstvo u Programu ukidanja viza ne garantuje uspješnu kandidaturu za članstvo u Programu ukidanja viza – navode iz Ambasade.

Stopa odbijenih viza manja od tri odsto, nije jedini zahtjev koji država mora da ispuni kako bi bila uzeta u obzir. U slučaju Crne Gore ta stopa je za fiskalnu 2019. godinu iznosila 39,10 odsto…

Tu je i uslov da stopa prekoračenja boravka predviđenog vizom bude manja od tri odsto. Prema izvještaju Ministarstva za unutrašnju bezbjednost o prekoračenju rokova ulaska i izlaska za fiskalnu 2019. godinu, stopa prekoračenja boravka građana Crne Gore bila je 6.76 odsto.

Poređenja radi, taj broj je u slučaju Hrvatske 0,43 odsto.

Nije sve u matematici

Iz Ambasade su pojasnili da država kandidat za ukidanje viza mora da ima i unaprijeđenu razmjenu policijskih i bezbjednosnih podataka sa SAD.

Zahtjevi još uključuju, ali nisu i ograničeni na, izdavanje e-pasoša, pravovremeno prijavljivanje praznih, izdatih, izgubljenih i ukradenih pasoša, ali i održavanje visokih standarda borbe protiv terorizma, policijskih aktivnosti, kontrole granica i sigurnosti dokumenata.

Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Evropska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku, i ostale zemlje EU-a čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

U SAD bez vize mogu i građani Androre, Australije, Japana, Južne Koreje, Islanda, Bruneja, Monaka, Novog Zelanda, San Marina, Singapura, Kine, Čilea i Švajcarske.

Biti dio “visa-waiver” programa znači da građani mogu bez vize otputovati u SAD na period od najviše 90 dana, iz turističkih ili poslovnih razloga.