U BiH uvezeno skoro duplo manje automobila nego prošle godine

Podijeli

Tržište automobila u BiH u velikoj mjeri osjetilo je posljedice pandemije korona virusa, o čemu govori i najnoviji podatak da je u devet mjeseci ove godine uvezeno ukupno čak 31.151 novo i polovno vozilo manje nego u istom periodu lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih devet mjeseci prošle godine je u zemlju uvezeno ukupno 61.146 novih i polovnih automobila, od čega su 8.439 bila nova i 52.707 polovnih, pišu Nezavisne novine.

Međutim, u ovoj godini je došlo do velikog pada uvoza, te je, kako kažu u UNO BiH, uvezeno svega 29.995 automobila. – U devet mjeseci ove godine uvezena su 24.494 polovna vozila i 5.501 novo, podatak je UIO BiH, koji pokazuje da je došlo do pada uvoza novih vozila, ali i da je daleko veći pad uvezenih polovnjaka.

Haris Muratović, predsjednik Udruge zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, rekao je za Nezavisne da je uvoz automobila znatno smanjen iz više razloga, a jedan od njih je svakako poslovanje rentacar i turističkog sektora, koji su potpuno obesmišljeni ove godine.

– Oni su bili značajan pokretač gospodarstva i auto-industrije, kako kroz direktne, tako i kroz indirektne investicije i potrošnju. Laički rečeno, turistički sektor sigurno je godišnje nabavljao oko 5.000 automobila, ističe Muratović. Dodaje da su na smanjen uvoz utjecali i gubitak radnih mjesta i neizvjesnost koja je usporila ili odložila odluke o nabavci ili zamjeni automobila.

– Podizanje euro norme prošle godine je dodatno generiralo uvoz prethodne godine upravo onih vozila ispod euro 5 norme, tako da je i to jedan od razloga zašto je prošle godine bio značajan uvoz rabljenih vozila pogotovo u prvoj polovini godine, pojasnio je Muratović.

On ističe da se tržište automobila može oporaviti, te da su za to potrebna rješenja, poput stimulacije za nabavku novijih ili ekoloških automobila.