Hrvatska “Ina” za devet mjeseci u gubitku preko 130 miliona eura

Podijeli

Gubitak hrvatske Ine za devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 1,05 milijardi kuna (oko 130 miliona eura), pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izvještaja te kompanije objavljenog u petak.

U istom prošlogodišnjem razdoblju Ina grupa ostvarila je dobit od 681 miliona kuna (90 miliona eura).

Konsolidovani račun dobiti i gubitka pokazuje da su Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Istovremeno je gubitak iz osnovne djelatnosti iznosio 1,19 milijardi kuna, u odnosu na 942 miliona kuna dobiti iz prvih devet mjeseci prošle godine.

Inina uprava u komentaru izvještaja aktuelnu godinu ocjenjuje jednom od najizazovnijih za cijelu naftnu i plinsku industriju, pa tako i za Inu.

– Iako se tržište nafte djelomično stabilizovalo, cjenovno okruženje je i dalje daleko od nivoa prije krize. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina su pod opterećenjem nižih ostvarenih cijena, dok su rafinerije i marketing izloženi manjoj potražnji i lošijim rafinerijskim maržama, kaže se u komentaru.